SVE JE SPREMNO: Rekonstrukcija kragujevačke toplane može da počne

Tanjug

06. 09. 2021. u 16:47

RADOVI na zameni 50 godina starih kotlova u kragujevačkoj toplani mogu da počnu, nakon što je danas potpisan ugovor sa izvođačem, a kada se završe kvalitet vazduha u Kragujevcu biće značajno bolji, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО: Реконструкција крагујевачке топлане може да почне

Foto: M.L.

Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je da će projekat kompletne rekonstrukcije toplane „Energetika“ u Kragujevcu, koja se sprovodi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) realizovće konzorcijum koji čine Energotehnika Južna Bačka, Reming, Jadran i AG institut.

 - Ovo su odlične vesti, posebno ako imamo u vidu da je gradska toplana jedan od najvećih zagađivača u Kragujevcu. Cilj je da kompletna toplana pređe na ekološki prihvatljiviji energent, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet vazduha, a samim tim i kvalitet života građana u Kragujevcu. Želim da zahvalim Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja je prepoznala problem i što smo zajedno maksimalno ubrzali njegovo rešavanje. Od kad smo u januaru ove godine konstatovali koliki je ovo problem za građane Kragujevca, uspeli smo da u veoma kratkom roku prođemo kroz sve potrebne predradnje i da već sada potpišemo ugovor sa izvođačem - rekla je Vujovićeva.

Ministarka je rekla da se izvođač obavezao da završi radove u roku od 120 dana kako bi nova, energetski efikasnija toplana, mogla da bude puštena u probni rad već u predstojećoj grejnoj sezoni.

 - Procene su da će, kada se realizuje ovaj veliki projekat, emisije ugljendioksida u centru grada biti smanjene za 66 odsto, azot oksida za oko 90 odsto, dok će emisija čestica biti eliminisana. Ovakvim kapitalnim projektima, osim što rešavamo decenijske probleme, unapređujemo i stanje životne sredine. Apsolutni prioritet nam je rešavanje problema aerozagađenja i u narednom periodu ćemo na tome raditi još energičnije, za čistiju budućnost narednih generacija", rekla je ministarka Vujović.

Najavila je da je modernizacija kotlova samo prva faza projekta, i da će u drugoj fazi biti rešen i problem deponije pepela koja se nalazi u kompleksu toplane “Energetika”, za koju se trenutno radi studija.

Vujovićeva je dodala da će sa deponije biti uklonjeno 40.000 tona decenijama nagomilavanog pepela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)