TEKSTILNE FABRIKE U BESCENJE: Ni u drugom pokušaju nije prodata imovina "Lole Ribara" i "Rilon-Lorisona" u Odžacima

Z. Rajić

12. 08. 2021. u 05:55

TEKSTILNE fabrike "Lola Ribar" i "Rilon-Lorison" u Odžacima, u stečaju, sačekaće "treću sreću", jer je proteklih dana otkazano i drugo javno nadmetanje za prodaju njihove imovine.

ТЕКСТИЛНЕ ФАБРИКЕ У БЕСЦЕЊЕ: Ни у другом покушају није продата имовина Лоле Рибара и Рилон-Лорисона у Оџацима

Foto S. Mirić

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da ponovo, kao i u maju, niko nije bio zainteresovan za kupovinu kompleksa ovih dveju fabrika i posebno ponuđenih nepokretnosti Industrije tekstila i sintetike (ITES) "Lola Ribar".

Bivši radnici ovih preduzeća napominju da je očigledno da se neprijavljivanjem na licitaciju obezvređuje vrednost kapitala stečajnih dužnika, jer je sa svakim novim oglasom početna cena imovine na prodaju sve niža.

- Kao što niko nije zaštitio zaposlene od pogubne tranzicije, pa smo završili na ulici sa neisplaćenim zaradama, tako se sada dopušta da vredne pogone neko na kraju dobije budzašto - kaže Mile Stanković, bivši radnik ITES "Lola Ribar".

Za prodaju je oglašeno 13 objekata, mahom proizvodnih hala i magacina, sa pokretnom imovinom. Taj paket se u avgustu nudio po početnoj ceni od 62,8 miliona dinara, a u maju za 89,7 miliona. Startna cena nepokretnosti ITES "Lola Ribar" pala je u avgustu na 12,3 miliona dinara sa majskih 17,5 miliona.

PROPAST Zapuštena nekada najveća fabrika na Balkanu, Foto S. Mirić

Fabrika "Lola Ribar", sa 2.200 zaposlenih, bila je najveća u svojoj branši na Balkanu, a u stečaju je od 2010. Od njenih šest pogona najduže se održao "Rilon-Lorison", ali je sedam godina kasnije i on bankrotirao.

- Nismo mogli da dobijemo kredit od banaka, jer nam je osnivač ("Lola Ribar") bio u stečaju. Zato je 60 zaposlenih bilo spremno da otkupi preduzeće. Čekali smo da nam Agencija za privatizaciju ponudi cenu, ali nam je umesto toga Poreska uprava blokirala račun, što nas je odvelo u bankrot - rekao je direktor "Rilon-Lorisona" Milorad Breka.

LAKŠE UGASITI NEGO ODRŽATI

ITES "Rilon-Lorison" je uspevao da se održi, zahvaljujući dobroj saradnji sa bačkopalanačkim "Sinteleonom", za koji je radio doradne, tzv. lon-poslove. Davali su mu podršku i najveći poverioci, ali je ipak ugašen posle 13 godina, a ITES "Lola Ribar" posle 103 godine postojanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih