PRIZNANJE STIGLO I OD VRHA DRŽAVE: Tehnička škola u Vlasotincu postaje trening centar za prekvalifikaciju radnika

I. Mitić

04. 08. 2021. u 13:07

U PROJEKAT kojim će Tehnička škola u Vlasotincu postati jedan od 12 regionalnih trening centara u Srbiji za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u narednom periodu biće uloženo dva miliona evra od čega je 420.000 evra planirano za novu opremu.

ПРИЗНАЊЕ СТИГЛО И ОД ВРХА ДРЖАВЕ: Техничка школа у Власотинцу постаје тренинг центар за преквалификацију радника

Foto: OU Vlasotince

Ova škola ima osam obrazovnih profila po dualnom sistemu obrazovanja, zvanično najviše u Srbiji, dok je u školovanju kadrova za potrebe privrede prati 35 kompanija.

- Zaokret u upisnoj politici napravili smo pre pet godina kada smo, na smeru industrijski mehaničar, po dualnom sitemu upisali 30 učenika i sve to u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodni razvoj(GIZ) i pet kompanija. Oni su završili školovanje 2019. godine. Posao je dobilo 24 učenika od kojih 14 u nemačkoj kompaniji „Gruner“ koja posluje u Vlasotincu – kazao je Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole.

Priznanje ovoj školi stiglo je i od vrha države. Predsednica Vlade Ana Brnabić je ocenila da je ova ustanova jedna od najboljih u sistemu dualnog obrazovanja u Srbiji.

- Sve to prati i rad u osnovnim školama, jer bez tog kontinuiteta nema ni uspeha. Uradili ste dobar i kvalitetan posao. Svaka čast na tome što smo uradili zajedno i red je da vam se odužimo i da pomognemo koliko još možemo - poručila je Brnabić i dodala da je dualno obrazovanje mnogo pomoglo u razvoju privrede.

Saradnjom sa vlasotinačkom Tehničkom školom zadovoljni su i privrednici što je potvrdio i direktor „Grunera“ Vladica Stanković.

                                            

DUALNO I NA FAKULTETIMA

Da bi se mladi lakše zapošljavali i bili bolje plaćeni od oktobra ove godine Srbija će imati dualno obrazovanje i na fakultetima, a ovakav sistem obrazovanja doprineće tome da 2025. godine dostignemo prosečnu platu od 900 evra – ocenila je premijerka Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)