UZ PODRŠKU CVETA BIZNIS U SRCU BAČKE: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam proverio kako se troše subvencije u Kuli

Z. Rajić

02. 08. 2021. u 07:26

VLADA Vojvodine je ove godine, delom za privredu, delom za turizam, dodelila opštini Kula oko četiri miliona dinara. U namensko trošenje novca uverio se pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, koji je sa saradnicima tokom vikenda boravio u toj opštini srcu Bačke, kako je nazivaju.

УЗ ПОДРШКУ ЦВЕТА БИЗНИС У СРЦУ БАЧКЕ: Покрајински секретар за привреду и туризам проверио како се троше субвенције у Кули

Salaš za turiste / Foto A. P.

- Podržavamo inicijative koje lokalna samouprava oceni kao važne, po tome da uvećavaju zaposlenost i prihode od poreza. Gde smo dali novac, proveravamo obilaskom korisnika - rekao je Ivanišević.

Prvi "kontrolni punkt" bilo je preduzeće "Limar Mandić", proisteklo iz zanatske radnje, osnovane pre 35 godina sa jednim zaposlenim. Danas je, zahvaljujući podsticajima iz pokrajinskog budžeta, to firma sa ekipom majstora, koja po potrebi angažuje i dodatnu radnu snagu.

Subvencije iz pokrajine dale su snažan zamah i izvozno orijentisanom rasadniku "Seveplant".

- Na 220 hektara proizvodimo godišnje oko sedam miliona sadnica, od čega su 85 odsto jabuke, 10 odsto kruške, a ostatak trešnje, šljive i kajsije. Zapošljavamo 200 radnika, čija su primanja iznad republičkog proseka - izneo je zamenik direktora "Seveplanta" Nenad Purić.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić istakao je da u ovoj sredini posebnu pažnju posvećuju razvoju turizma, a velik potencijal za to predstavlja salaš "Stara kudeljara" između Kule i Crvenke, koji je takođe bio u programu posete pokrajinskog sekretara. Vlasnici salaša su supružnici Gordana i Veselin Paskaš, koji su ovo imanje napravili na lokaciji bivše farme goveda u vlasništvu poljoprivrednog kombinata "Đuro Strugar", kasnije "MK komerca". Taj objekat je bio potpuno devastiran.

- Počeli smo da pravimo salaš za svoje potrebe, da bismo došli do toga da uživanje u ovom ambijentu podelimo i sa gostima. Turistička ponuda je ono čime u budućnosti želimo isključivo da se bavimo. U tom smislu nam je dragocena podrška pokrajinskog sekretarijata - rekla je domaćica salaša Gordana Paskaš.

KONKURSI

IVANIŠEVIĆ je kazao da će do novembra, dok ne bude kreiran novi pokrajinski budžet, obići što veći broj privrednika i ljudi koji žele da se bave turizmom kako bi u skladu sa njihovim željama i potrebama bili koncipirani konkursi za dodelu subvencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!