DONACIJA EVROPE NIJE PROKOCKANA: Opštine Vrbas i kula nisu dozvolile da stane s radom prečistač vredan 23 miliona evra

Z. Rajić

31. 07. 2021. u 06:40

SUSEDNE opštine Vrbas i Kula nisu dozvolile da prestane s radom Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV), čije je funkcionisanje bilo dovedeno u pitanje kad ga je u martu napustila međunarodna kompanija Veolia Water Solutions and Technologies, koja je njime upravljala od juna prošle godine.

ДОНАЦИЈА ЕВРОПЕ НИЈЕ ПРОКОЦКАНА: Општине Врбас и кула нису дозволиле да стане с радом пречистач вредан 23 милиона евра

Foto G. D.

Postrojenje, koje je izgrađeno u Vrbasu, jedan je od najvećih ekoloških projekata u našoj zemlji, u koji je EU uložila 23 miliona evra kako bi od daljeg trovanja zaštitila Veliki bački kanal, najzagađeniji vodotok u Evropi.

"Veolija" je rukovodila postrojenjem dok nije potrošeno 50 miliona dinara, koliko je za njegov rad izdvojila Vlada Srbije, pa čak i četiri meseca duže. Potom je bila angažovana beogradska firma "Eko-sistems", koja je utvrdila stanje CPPOV posle odlaska "Veolije", a proteklih dana su se, obilaskom postrojenja, u njegovo funkcionisanje uverili predstavnici Evropske komisije, Delegacije EU u Srbiji i ministarstava za zaštitu životne sredine i evropske integracije.

- Oni su, verovatno, imali pogrešnu informaciju da je CPPOV zapušten i pretvoren u ruinu. Međutim, sve otpadne vode iz Crvenke, Kule i Vrbasa, koje stižu na prečistač, prerađuju se, iako to nije hemijski tretman, nego razlaganje mulja bakterijama, čiji se rad pospešuje aeracijom, odnosno ubrizgavanjem kiseonika. Nije prestala ni proizvodnja biogasa iz mulja - rekao je Ranko Mitrović, v.d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula".

POSETA Evropljani se uverili da prečistač radi, Foto G. D.

On je naveo da CPPOV trenutno radi sa 30 odsto kapaciteta, prerađujući dnevno od 7.500 do 9.000 kubnih metara otpadnih voda. Ingrid Sager, zadužena za zaštitu životne sredine u Evropskoj komisiji, naglasila je da bi do kraja godine trebalo stvoriti uslove da se na postrojenje priključe veliki industrijski pogoni kako bi ono radilo punim kapacitetom.

Nadzorni organ JP "Prečistač Vrbas - Kula" je nedavno utvrdio cenu prečišćavanja otpadnih voda u iznosu od 20 dinara po kubnom metru.

- To je promotivna i stimulativna cena koja bi trebalo da privoli industriju da usmeri svoje otpadne vode ka CPPOV - kazao je Mitrović. 

KANALIZACIJA

PREDSEDNIK Opštine Predrag Rojević rekao je da će održivost rada CPPOV biti obezbeđena i priključenjem na prečistač svih pet vrbaskih sela, u kojima je ove godine mnogo uloženo u završetak izgradnje kanalizacionih mreža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih