VRANJANKA U ODBRANI ĆIRILICE: Grafička dizajnerka Biljana Stanković nagrađena na međunarodnom konkursu u Rusiji

D. RISTIĆ

30. 07. 2021. u 08:15

BILjANA Stanković, grafički dizajner iz Vranja, dobitnica je nagrade na međunarodnom konkursu "Moderna ćirilica", raspisanom u Rusiji.

ВРАЊАНКА У ОДБРАНИ ЋИРИЛИЦЕ: Графичка дизајнерка Биљана Станковић награђена на међународном конкурсу у Русији

Foto Privatna arhiva

Docent na Odseku za grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu se, tako, našla u prestižnom društvu dizajnera čiji radovi - po oceni stručnog žirija - predstavljaju budućnost ćirilice na globalnom nivou. Biljanin rad je, među više od 200 radova iz čitavog sveta, visoko ocenjen, kao autentična verzija pisanih ćiriličnih slova.

- Nagrada mi znači jer pokazuje da to pismo vredi i da naši dizajneri imaju šta da pokažu i u međunarodnoj konkurenciji. Lično, ovo doživljavam kao podstrek za dalji rad i već imam nove ideje, koje će takođe biti bazirane na rukopisnim oblicima, jer je kaligrafija moja velika ljubav - kaže Biljana.

Foto Privatna arhiva

A, njen rad - nazvan "Minea" - zapravo je svojevrsna porodica fontova različitih debljina ispisa i u Srbiji je već nagrađen na konkursu za grafički dizajn "Grifon".

Biljana Stanković dodaje da ćirilica ni kod nas nije adekvatno zastupljena u fontovima, a razloge za slabu zastupljenost treba tražiti u malom tržištu i slaboj komercijalnoj prođi ovakvih fontova. Kao profesor, ona se trudi da studente na svom predmetu Pismo motiviše da obrate više pažnje na ćirilicu i upuste se u dizajniranje.

Misija još od 1999.

Podsetimo, "Moderna ćirilica 2021" je međunarodno takmičenje u dizajnu koje se periodično održava još od 1999, a cilj je da se dobije što objektivnija predstava o trenutnom stanju ćirilice i pronalaženje najboljih primera njenog razvoja. Pobednički radovi će biti objavljeni u katalogu i na putujućoj izložbi, a autorima sleduju počasne diplome i najnovije verzije aplikacija za grafički dizajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!