KOD OSMORO OTKRIVEN KARCINOM PLUĆA: U Institutu za plućne bolesti preventivno pregledana 543 pacijenta

J.S.

29. 07. 2021. u 13:34

POKRAJINSKA vlada pokrenula je projekat ranog otrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke,nevidljive uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

КОД ОСМОРО ОТКРИВЕН КАРЦИНОМ ПЛУЋА: У Институту за плућне болести превентивно прегледана 543 пацијента

FOTO:Pres biro Pokr.vlade

Projekat se sprovodi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici gde su tokom proteklih 10 meseci, uz prekide zbog epidemije kovida 19, pregledana 543 pacijenta. Otkriveno je da njih osmoro imaju karcinom.

Ovom metodom obuhvaćene su visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

- Pozivamo sve građane Novog Sada koji prepoznaju jedan od ovih kriterijuma kod sebe da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom i obave preventivni pregled pluća. - apeluju iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Pokrajinski sekretarijat snabdeo je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine.

U poslednjih deset godina broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećao se za 12 odsto. Rak pluća je najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna