IGOR IVANOV NA FESTIVALU NA PALIĆU: Filmski spoj Ožalošćene porodice i Maratonaca

J.L.

20. 07. 2021. u 19:36

REDITELj Igor Ivanov svoj film "Čisto ljudski", prikazan na Festivalu evropskog filma na Paliću, opisao je danas kao crnu komediju sa žanrovskim preokretom, dok je za glumicu Jelenu Mihajlović to spoj "Ožalošćene porodice" i "Maratonci trče počasni krug".

ИГОР ИВАНОВ НА ФЕСТИВАЛУ НА ПАЛИЋУ: Филмски спој Ожалошћене породице и Маратонаца

Foto: M. Labudović

Severnomakedonski autor Ivanov je na konferenciji za novinare na Paliću rekao da mu je bilo važno da filmom - prikaže svoju generaciju na Zapadnom Balkanu preko likova preko kojih se možemo identifikovati .

Prema njegovim rečima, šest likova u šest isprepretanih sekvenci nose imena koja su - praktično specimeni poznati iz filozofske antropologije -.

 - Posle toga sam shvatio da ova crna komedija u samoj ideji ima žanrovski preokret, pa se čitava stvar okrene u jednoj životnoj drami - rekao je Ivanov o filmu koji je prikazan van festivalske konkurencije u ponedeljak uveče.

Mihailović je istakla da joj je bilo jako interesantno igrati u "Čisto ljudski" gde radnja krene kao drama i dobije komični zaokret.

 - Film je zabavan kao da ''Ožalošćena porodica'' sreće ''Maratonce''. Komično je, ali ostavlja gorak ukus - rekla je Mihajlović.

Rediteljka Natalija Avramović rekla je da je veoma srećna što njen prvi igrani film "Prolećna pesma" od premijere na FEST-u, preko nagrade za najbolju zensku ulogu Mihaeli Stamenković na nedavnom Sofestu, i prikazivanja sinoć u Palićkoj selekciji "Paralele i sudari", "živi i ima svoj put".

Novinarima na Paliću Avramović je rekla da je bila i scenaristkinja i producentkinja svoje autobiografske priče, snimljene bez podrške države i filmskih fondova.

 - Znala sam da niko neće da se potrudi osim mene. Uradila sam sve, bila sam i organizator, i kao glumac. To što nije bilo love i što je minimalističan, sve nekako igra za ovaj film. Volim ovaj film jako - naglasila je Avramović.

Kratku naučnofantastičnu "Furiju" reditelja Petra Ristovskog, prikazanu sinoć u "Paralelama i sudarima", predstavila je novinarima glavna glumica Teodora Ristovski, koja je istakla da je to "specifičan žanrovski film, kratak, ubojit, sa dubokom porukom za savremenog čoveka".

 - Danas žene zapostavljaju porodicu i biraju da budu karijeristkinje. U tome zapostavljaju svoju decu koja, naravno, trpe. Ovo je priča prikazana iz vizure malog deteta koje je doživelo traumu pa se vraća iz budućnosti da ispravi nepravdu - objasnila je Ristovski.

Pošto je njegov film "Oaza" u ponedeljak nagrađen prvom nagradom Asocijacije srpskih filmskih festivala, na osnovu odluke FIPRESCI Srbija, reditelj Ivan Ikić je istakao njen značaj "u trenutku kada kritika nestaje i gubi se u bespućima interneta".

 - Ne postoje relevantni časopisi i razmišljanje o filmu, ne postoji više kontakt između filmova, vremena i publike. Odnos filma i kritike vredan je i dalje, i treba da nađemo način kako da uspostavimo vezu između promišljanja o filmu i novih generacija - rekao je Ikić.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČEO FESTIVAL ŠKOLSKOG SPORTA U KRAGUJEVCU : „Trka za najbržeg Šumadinca“ na stadionu Čika Dača