SVE TRAŽENIJI GIPS I PEPEO: Raste prodaja nusprodukata iz Kostolca

V.N.

17. 07. 2021. u 14:24

VELIKI proizvođači građevinskih sirovina zaključili su prve ugovore sa EPS o kupovini gipsa i pepela iz TE-KO "Kostolac", što predstavlja značajan pomak u iskorišćenju ovih materijala u primenjenoj industriji.

СВЕ ТРАЖЕНИЈИ ГИПС И ПЕПЕО: Расте продаја нуспродуката из Костолца

Foto D. N.

Gips se dobija kao nusprodukt u postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova, vrednog 130 miliona dolara, koji je izgrađen u TE "Kostolac B", u sklopu prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine. Nakon toga on se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinsku industriju i putnu privredu. Novo postrojenje, koje je sa radom počelo prošlog oktobra, proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje. U prošloj i ovoj godini firme koje se bave proizvodnjom građevinskog materijala izjasnile su se o potrebama za 180.000 tona, a ugovori su potpisani za 125.000 tona.

Povećanje potražnje očekuje se kad prorade pristanište i železnička pruga od TE "Kostolac B" do stanice Stig. Potražnja je i za pepelom, za koji su cementare pokazale potrebu za 35.000 tona, a ove godine realizovana je prodaja od gotovo 9.000 tona. Prošle godine kupcima je isporučeno 26.467 tona pepela i 8.000 tona gipsa.

Postoje velike mogućnosti da putna privreda, umesto izuzetno skupog šljunka, počne sa korišćenjem šljake, ali i gipsa za izradu podloge puteva, kao što je to slučaj sa članicama Evropske unije, a što bi značajno olakšalo i poslove na deponovanju pepela i šljake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove