PRIKAZ VOJVODINE IZMEĐU DVA RATA: U Somboru predstavljena knjiga „Od Prisajedinjenja do prekrajanja“

J. L.

12. 07. 2021. u 18:05

U VELIKOJ skupštinskoj sali zgrade Županije u Somboru održana promocija knjige „Od Prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918 – 1941.“ autora prof. dr Saše Markovića, u izdanju Arhiva Vojvodine.

ПРИКАЗ ВОЈВОДИНЕ ИЗМЕЂУ ДВА РАТА: У Сомбору представљена књига „Од Присаједињења до прекрајања“

Foto: grad Sombor

Knjiga monografskog karaktera u sedam poglavlja obrađuje temu političkih prilika tokom međuratnog perioda u Vojvodini.

- Monografija je dobro strukturirana, pregledna, originalna, jasna sinteza političkih ideja i misli međuratne Vojvodine. Tumači politički identitet ovih prostora između dva svetska rata i doprinosi razumevanju njenih civilizacijskih sličnosti i nacionalnih različitosti u burnom prelomnom periodu 20. Veka - rekla je Ljiljana Dožić u ime izdavača.

Po rečima recenzenta, prof. dr Mihael Antolović „Od Prisajedinjenja do prekrajanja“ je kapitalno istoriografsko delo, jer popunjava jednu prazninu u postojećoj istoriografskoj literaturi koja je posvećena ovoj temi. Istovremeno predstavlja rezime rezultata nekoliko prethodnih generacija srpskih i jugoslovenskih istoričara.

- Važnost ove teme je u kritičkom osvrtu na sve nacionalne pristupe, suočavanju sa njima i pokušaju ih revidira na jednu staloženost, smernost i smirenu vrednost koja će ukazati da Srbi mogu da žive u višenacionalnoj sredini i sa drugim narodima, a da ostanu dostojanstveni i dostojni sebe – poručuje autor prof. dr Saša Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)