TAMBURICE TEBI HVALA, TI SI DUŠU PESMI DALA: Književno-muzičko veče razgalilo Kikinđane, predsatvljena knjiga "Tamburaške priče iz davnina"

R.Š.

23. 06. 2021. u 16:48

DVORIŠTE Narodne biblioteke “Jovan Popović” u Kikindi oživelo je na najlepši mogući način, promocijom knjige i tamburaškom muzikom.

ТАМБУРИЦЕ ТЕБИ ХВАЛА, ТИ СИ ДУШУ ПЕСМИ ДАЛА: Књижевно-музичко вече разгалило Кикинђане, предсатвљена књига Тамбурашке приче из давнина

Foto: R. Šegrt

U utorak uveče predstavljena je knjiga "Tamburaške priče iz davnina" Zorana Kneževa koje nikako ne bi mogle da budu ispričane bez muzike, pesme i , naravno, tambure. O knjizi su, osim autora, govorili mr Siniša Jokić i poznati tamburaš Zoran Bugarski Brica, svirao je kikindski orkestar “Banatski štim”, a pevao Milan Prunić Duma. Smenjivale su se priče i pesme, a publika uživala željna ovakvih večeri i to potvrđivala aplauzima.

- Knjiga je enciklopedijsko izdanje, jer na 730 strana i uz 1.301 fotografiju obrađuje čitav prostor Panonije, a to znači da se govori o muzičarima iz naše zamlje, al ii Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Mađarske, pa i Amerike. Tamo je početkom 20. veka otišlo dosta orkestara i ostali su tamo. Knjiga je panonska priča tamburaške muzike. Dobar deo posvećen je tamburašima Kikinde i Milanu Pruniću Dumi – otkrio je Knežev, novosadski književnik, publicist i hroničar.

Osima banatskih i sremskih tamburaša, u vodećoj ulozi su bački muzičari na čelu sa Zvonkom Bogdanom, koji je otkrio detalje o svojim dugogodišnjim saradnicima. Posebna vrednost knjige je u bogatoj ilustraciji, jer je svaki tamburaš predstavljen i slikom, da ga čitaoci upoznaju.

- Tamburaška muzika danas jeste na marginama, ali pedagozi poput Zorana Bugarskog Brice, pokušavaju da poduče mlade generacije. Zvonko Bogdan kaže da ne može da se poredi ova muzika nekada i sada, jer je u sadašnje vreme sve komercijalizovano. Danas tamburašima Mileta Nikolića sa RTV-a gosti u prestižnim restoranima poručuju pesme folkera, a to nije tamburaška muzika - otkriva Knežev.

Davno je prošlo vreme kada je na Petrovaradinu sviralo “osam tamburaša Janike Balaža”, a samo 500 metara dalje orkestar Lepog Jovice, dva najbolja tamburaška sastava u velikoj Jugoslaviji. Knežev kaže da budućnost tamburaške muzike nije svetla, ali se upravo ovakvim promocijama pokušava sačuvati i vratiti u etar stari zvuk, koji se i dalje svuda voli.

- Značaj Kikinde je veliki, jer je su prvi ispit organizovane estrade i kafanske muzike u nas položili kikindski romski tamburaški orkestri. Muzičari su polagalai stručne ispite pred državnom komisijom i dobijali diplome kvalifikovanih muzičara. Ovaj grad uvek su krasili kvalifikovani, školovani muzičari koji su poštovali tradiciju, principe i pravaile i nisu povlađivali komercijali. Romska populacija se školovala za tamburašku muziku - otkrio je mr Siniša Jokić.

Uvaženi muzičar Milan Prunić Duma dao je posebno vrednu notu ovoj književnoj večeri, pesmom i pričom o tome da se sa tamburom prvi put sreo još kao dete, kada je čuvena Šojina banda došla na vrata porodične kuće da muzikom ocu čestitali krsnu slavu.

- Kasnije mi je čuveni koncert majstor Tamburaškog orkestra Radio Novog Sada Cveta Savin Čiča rekao da su Šojini tamburaši najbolje svirali marševe, od svih tamburaša u Vojvodini. Bilo je dobrih tamburaša koji su svirali u baru, a Žarko Meržan, možda najbolji u Kikindi, formirao je Veliki tamburaški orkestar – podsetio je Duma.

USPOMENE

Milan Prunič Duma najduže je nastupao sa kikindskim ansamblom “Uspomene” u kojem je bio i kompozitor Aleksandar Aca Karadžin, autor 36 pesama.

- Na festvalu nove vojvođanske pesme “Zlatne tamburice “ u Novom Sadu dobili smo prvu nagradu stručnog žirija za pesmu “Dobro jutro Vojvodino” – prisetio se Prunić uspeha svoje autorske kompozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima