PARAĆIN OD DANAS PRESTONICA ŠAHA : Na 14. Međunarodnom festivalu takmičari iz 39 zemalja (FOTO)

Z. Rašić

09. 07. 2021. u 20:29

U PARAĆINU je danas u velikoj dvorani kompleksa bazena „Prestiž“ otvorena jedna od najprestižnijih šahovskih manifestacija u Srbiji, 14. Međunarodni šahovski festival sa oko 350 učesnika iz 39 država sa svih kontinenata.

ПАРАЋИН ОД ДАНАС ПРЕСТОНИЦА ШАХА : На 14. Међународном фестивалу такмичари из 39 земаља (ФОТО)

foto: Z. Rašić

Svečanosti otvaranja prisustvovao je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, a u ime Opštine Paraćin, koja je pokrovitelj manifestacije, festival je otvorila, takmičarima poželela dobrodošlicu i prvi potez za šahovskom tablom povukla predsednica Skupštine opštine Paraćin Slavica Jovanović.

foto: Z. Rašić

Radoje Marinković, direktor festivala, podseća da Paraćin ima izuzetno veliku šahovsku tradiciju, još iz vremena kad je Jugoslavija bila druga šahovska sila u svetu.

- Bili smo prepoznatljivi u tadašnjoj Jugoslaviji, a to smo i sada. Ovaj festival je nadgradnja, on je jedan biser u šahovskim nadmetanjima, druženju i u samoj organizaciji, što je upravo i privuklo veliki broj takmičara iz celog sveta. Recimo, pored ostalih, imamo šahistu iz Čilea, što je prava retkost, kao i sudije iz inostranstva, što sve populariše opštinu Paraćin, a mi ćemo se svestrano truditi da to nastavimo – napiminje Marinković.

foto: Z. Rašić

I ovo izdanje festivala, među najmasovnijim do sada, organizovali su Omladinski šahovski klub „Paraćin“ i Turistička organizacija te opštine, a glavni teret, kao i uvek, izneo je mr Saša Jevtić, predsednik OŠK „Paraćin“, zahvaljujući kome sve teče besprekorno. Prvi deo festivala traje do 16. jula i oba otvorena međunarodna turnira, A i B, igraju se na „Prestižu“. Od 17. jula festival menja lokaciju, pa se drugi deo održava u hotelu „Orbis“ i traje do kraja meseca. Tu će se igrati četiri zatvorena turnira za osvajanje normi za više međunarodne šahovske titule.

foto: Z. Rašić

Kako je objasnio Saša Jevtić, Open A turnir igraju profesionalni igrači sa rejtingom od 2.100 poena i većim, ima ih oko 180, dok na Open B turniru učestvuje malo više od 160 šahista sa rejtingom do 2.100 poena. Novo je da se festival igra prvi put u dve sale na bazenima „Prestiž“. Najbolji igrač iz Srbije, inače, na Open A turniru je mladi reprezentativac i velemajstor Luka Budisavljević.

Partije sa prvih dvadeset tabli se prenose uživo putem interneta, a vrlo brzo će biti dostupne i sve ostale partije Open A turnira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista