PREČISTAČI LEČE KRIVAJU: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu u završnoj fazi

J. LEMAJIĆ

10. 07. 2021. u 08:25

IZGRADNjA prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu privodi se kraju, a to je prvi korak u zaštiti reke Krivaje i životne sredine u ovim severnobačkim opštinama.

ПРЕЧИСТАЧИ ЛЕЧЕ КРИВАЈУ: Постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи и Малом Иђошу у завршној фази

Obilazak gradilišta / Foto J. Lemajić

Reč je o projektima za koje je Pokrajinska vlada putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila više od 1,6 milijardi dinara.

- Ovo su velike i značajne investicije, koje se izvode u roku, kvalitetno i prema projektnoj dokumentaciji. Očekujemo da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli bude pušteno u probni rad do kraja godine, a u Malom Iđošu nekoliko meseci kasnije, jer je to zahtevniji projekat - rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, prilikom obilaska ovih postrojenja.

- Ovaj veliki posao započeli smo pre dve godine zajedno sa lokalnim samoupravama. Ostaje nam da izgradimo prečistač u Srbobranu i pomognemo izgradnju kanalizacije, kako bi išli ka rešenju ovog velikog problema.

Projekat izgradnje prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli, vredan 600 miliona dinara u završnoj je fazi, a kada bude kompletiran kolektor fekalne kanalizacije, postrojenje za preradu otpadnih voda biće pušteno u probni rad.

- U toku je nabavka opreme i ugradnja softvera koji će upravljati ovim postrojenjem. Projekat finansira Pokrajinska vlada, putem Uprave za kapitalna ulaganja, sa 500 miliona dinara, i lokalna samouprava sa 100 miliona. Probni rad planiran je na jesen i ako se pokaže uspešnim, već ove godine pustićemo u rad ovo postrojenje - objašnjava Adrian Satmari, predsednik Opštine Bačka Topola. - Preduslov za to je kompletna izgradnja glavnog kolektora fekalne kanalizacije.

Izgradnja kanalizacije i prečistača pomoći će da se život ponovo vrati u reku Krivaju. Najveće zagađenje Krivaje je upravo u Bačkoj Topoli. Ona u naselje ulazi čista, o čemu svedoči Bačkotopolsko jezero, koje je jedno od najčistijih u zemlji. Iz opštine izlazi kao ekološka katastrofa, naročito kod sela Bajša.

NI METAR KANALIZACIJE

U TREĆOJ deceniji 21. veka opština Mali Iđoš, sa svoja tri naselja, nema izgrađen nijedan kilometar kanalizacione mreže.

- Izgradnja prečistača i kolektora ide po dinamici i projektno-tehničkoj dokumentaciji. Ukupna vrednost investicije je 1,3 milijarde dinara - kaže Marko Lazić, predsednik Opštine Mali Iđoš. - Uradiće se sto kilometara kanalizacione mreže i posao će biti završen u predviđenom roku. - Kada završimo čišćenje Velikog bačkog kanala i reke Krivaje moći ćemo da kažemo da smo uradili važan posao u oblasti zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!