KRUŠEVAC SE OPROSTIO OD VERE NIKOLIĆ: Održan Komemorativni skup u pozorištu

S.B.

06. 07. 2021. u 00:04

- SVE do noći uoči poslednjeg Vidovdana, imali smo tu čast da poslednjih 29 godina živimo u istom gradu sa istinskom i sportskom i ljudskog legendom, Verom Nikolić-rekao je Slobodan Radičević, novinar RTK i prijatelj porodice Nikolić otvarajući večeras Komemorativni skup u Kruševcu, posvećenoj slavnoj atletičarki, koja je sahranjena prošle nedelje u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

КРУШЕВАЦ СЕ ОПРОСТИО ОД ВЕРЕ НИКОЛИЋ: Одржан Комеморативни скуп у позоришту

Foto: S.B.

Centralni komemorativni skup održan je u Atletskoj dvorani na Banjici na dan njene sahrane, ali su se atletski svet, Verini učenici, sportisti, sugrađani, u Kruševcu danima opraštali od svetske rekorderke i šampionke. Knjiga žalosti bila je otvorena u holu Kruševačkog pozorišta, gde je u sali održan i Komemorativni skup.

- Uvek je bila tu da svojim sportskim autoritetom doprinese nekoj manifestaciji, da učestvuje u organizaciji sportskog događaja ili svojim prisustvom doprinese njegovom značaju - napominje Bojan Obradović, predsednik Sportskog saveza Kruševca.

- Ostaje da je takvu pamtimo i budemo ponosni što je Kruševac imao takvog sportistu i sugrađanina.

Spomenka Obradović, predsednica Atletskog kluba Kruševac prisetila se godina kada je Vera Nikolić sa svojom porodicom, surpugom Pajom Ćasićem i troje dece u osetljivim godinama došla iz Zapadne Slavonije.

- Zadivila me je njena hrabrost,entuzijazam,borbenost-kaže Spomenka Obradović.-Borila se kao lavica da decu izvede na dobar put. Borila se i za klub i za dečicu kluba,koji je tada bio bez uslova. Udarila je temelje klubu koji je od njenog dolaska doživeo procvat. Beskrajno joj hvala za sve što je učinila.

Verina Kuma Milica Ćirić-Asurdžić na skupu je bila sa unukom Andrijanom kojoj je slavna atletičarka dala ime.

- Zajedno smo učestvovale na velikom broju takmičenja, na startu rame uz rame, ali što se dalje trčalo, brže si trčala Vera, ja i sve druge takmiačrke gledale smo ti u leđa - „obratila“ se svojoj kumi Mlica Ćirić-Asurdžić.

-Tvoje noge pretrčale su celu Zemaljsku kuglu, učestvovala si na trkama u svim zemljama sveta. Zahvaljujući tebi, za nas se čulo. Mi smo mala zemlja, ali zbog tebe smo postali velika, neponovljiva, jedina Vera Nikolić.

Komemorativnom skupu u prvom redu prisustvovala je neutešna porodica zlatne sportiskinje. Sve njene zlatne medalje: suprug Pajo, ćerka Jelena,sinovi Dejan i Milan, unuci Vukašin, Veselin, Maša, Mila, Vera, Lena. Kruševac je večeras ispratio svoju sugrađanku utučen što ovoga puta ljubav prema životu nije pobedila trajanje i što je pobeđena nada da ćemo šampionku ponovo sretati na ulicama.

Ipak, ostavila nam je veru da se vredi boriti, i saznanje da se nije slučajno zvala Vera. Ona je bila i ostaje drugo ime za svaki prkos i junaštvo na stazi,možda zadnji branik vere da se časnom pobedom zove samo ona do koje si došao uzdignute glave. I do cilja trčao kao od starta, ponosito i sa srcem većim od života.

VERA OD ZLATA

VERA Nikolić je 21.januara doživela moždani udar i nakon operacije na Klinici za neourohirurgiju KC u Beogradu bila u indukovanoj komi.Imala je samo 18 godina kada je postala evropska šampionka i nadimak „Zlatna Vera“ počeo je da je prati. Svetski rekord na 800 metara(2.00,05)oborila je 1968.godine u Londonu. Bronzanu medalju osvojila je na Evropskom prvenstvu u Atini 1969.godine i u Helsinskiju bila ponovo zlatna 1971.godine. Četiri godine kasnije,a tri godine nakon osvojenog petog mesta na OI u Minhenu oprostila se od atletike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri