SOLARNA ELEKTRANA DONACIJA IZ RUSIJE: Na zgradi dečjeg dispanzera u Zrenjaninu pušten u rad energetski sistem sa 146 panela

B. Grujić

06. 07. 2021. u 08:25

SOLARNA elektrana na zgradi Dečjeg dispanzera u Zrenjaninu, koja je donacija Ruske humanitarne misije, puštena je u rad, sa ciljem poboljšanja energetske efikasnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije u okviru Zelene agende Srbije.

СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА ДОНАЦИЈА ИЗ РУСИЈЕ: На згради дечјег диспанзера у Зрењанину пуштен у рад енергетски систем са 146 панела

Foto Grad Zrenjanin

Solarna elektrana na krovu Dečjeg dispanzera, proizvodiće električnu energiju za potrebe dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada.

Povodom početka rada elektrane na sunčevu energiju, grad Zrenjanin posetili su predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji i njenih institucija u našoj zemlji, Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture, Sergej Ševčuk, generalni direktor Ruske humanitarne misije, Evgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i dr Branislav Nešić, izvršni direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije.

- Tokom ove godine izdvojili smo 10 miliona dinara iz budžeta grada u vezi sa projektima energetske sanacije objekata, uz dodatnih 7,4 miliona dinara od strane Republike - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz napomenu da upravo to građani iščekuju, dok će u narednih desetak dana raspisati konkurs za izvođače radova, a zatim i poziv zainteresovanim korisnicima za ovog program i projekat.

Foto Grad Zrenjanin

Razmišljamo i o ideji uvođenja subvencija za kupovinu bicikala na teritoriji Zrenjanina, kako bismo unapredili i taj vid zaštite životne sredine - istakao je gradonačelnik.

Kako su objasnili predstavnici izvođača radova, solarna elektrana sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW, a sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju preko 6.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije.

DOBRI ODNOSI DVA NARODA

ZAMENIK direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture Aleksej Polkovnikov, istakao je razvijanje dobrih odnosa dva bratska naroda.

- Odabrali smo Zrenjanin i ovu zdravstvenu ustanovu iz nekoliko razloga, a najvažniji je da se ovim projektom ostvaruju uštede u potrošnji energije i oslobađaju sredstva za podizanje nivoa zdravstvenih usluga prema građanima, jer Dom zdravlja opslužuje veliki region i značajan broj korisnika - istakao je Polkovnikov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!