VIDOVDAN OBELEŽEN I U KIKINDI: Srpski ratni veterani položili vence na spomenik "Tuga" (FOTO)

R.Š.

28. 06. 2021. u 16:18

UDRUŽENjE Srpski ratni veterani Kikinde organizovalo je danas obeležavanje Vidovdana u ovom gradu. Najpre je u crkvi Sv. oca Nikolaja, u centru grada, održan parastos, a potom su kod spomenika "Tuga", takođe u centru, položeni venci i cveće za 37 Kikinđana, vojnika i policajaca, koji su nestali i izgubili živote braneći svoju zemlju u ratovima devedesetih godina. Ujedno su Srpski ratni veterani obeležili ovaj dan kao svoju slavu.

ВИДОВДАН ОБЕЛЕЖЕН И У КИКИНДИ: Српски ратни ветерани положили венце на споменик Туга (ФОТО)

Foto: R.Š.

Osim predstavnika pomenutog udruženja i Grada Kikinde, vence su položili i ratni veterani iz Vranja i Kuršumlije i oficiri iz garnizona u tim mestima, predstavnici kopnene brigade, članovi SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i drugih boračkih udruženja, pripadnici vojske i policije i članovi porodica nastradalih.

- Vidovdan je svesrpski praznik, jedan od onih koji se obeležava svuda gde ima Srba. Mi ga obeleževamo kao udruženje, Dan veterana, ali ga zajedno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležavamo kao Dan sećanja na sve poginule ratnike koji su se borili za srpski narod od Kosovskog boja do danas. Došli su naši saborci i braća iz Vranja i Kuršumlije, kao i oficiri iz garnizona u tim mestima kako bi odali poštu našim sugrađanima Željku Alaru i Miodragu Gladiševu koji su stradali u njihovim jedinicama. Sa nama su i predstavnici Prve kopnene brigade – rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Udruženja Srpski ratni veterani Kikinda.

Kod spomenika “Tuga”okupili su se i građani Kikinde, jer su mnogi Kikinđani, kao pripadnici vojske i policije, učestvovali u ratovima devedesetih, neki se, nažalost, nisu vratili svojim kućama. Kikinda ih nije zaboravila, rekla je zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

- Vidovdan i Kosovski boj su najznačajniji datum i događaj u istoriji srpskog naroda, a Srbi su se tadaborili ne samo za opstanak sovje države i naroda, već i hrišćanske civilizacije. Ovde smo da odamo počast žrtvama i herojima, da se setimo njihove hrabrosti i borbe za očuvanje i spas svog naroda, svog grada i zemlje - dodala je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika grada Kikinde.

Osim nje, u ime loklane samouprave događaju su prisustvovali i Mladen Bogdan, predsednik  Gradske skupštine i Dragiša Mihajlović, načelnik Gradske uprave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!