POTPREDSEDNICA VLADE URUČILA UGOVORE ZA PROJEKAT ENERGETSKE SANACIJE: Zorana Mihajlović u Kraljevu

G.Ćirović

25. 06. 2021. u 14:53

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je u petak u Kraljevu ugovore predstavnicima ukupno 67 gradova i opština širom Srbije koji su ispunili uslove za realizaciju projekta energetske sanacije stambenih objekata.

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ УРУЧИЛА УГОВОРЕ ЗА ПРОЈЕКАТ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ: Зорана Михајловић у Краљеву

FFOTO: G. Ćirović

Za subvencionisanje programa poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava – zamenu stolarije, fasadne izolacije ili sistema za grejanje, Ministarstvo energetike i jedinice lokalne samouprave ukupno će izdvojiti 459,34 miliona dinara, od kojih će resorno ministarstvo obezbediti 224,2, a lokalne samouprave 235 miliona dinara. Uz to, 50 odsto neophodnih sredstava obezbeđivaće građani, što znači da će za ovu namenu ukupno biti utrošeno oko 920 miliona dinara.

- Ovo je trenutno najveći nacionalni projekat u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti kojim započinjemo smanjenje potrošnje električne i toplotne energije na teritoriji čitave Srbije. Ovo je prvi javni pozv i ovi ugovori predstavljaju prvi korak ka tome da učinimo sve u narednih nekoliko godina da smanjimo ukupnu potrošnju energije, najmanje za 30-40 procenata koliko danas trošimo, što je više nego bilo koja druga zemlja u okruženju – rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će lokalne samouprave, prema pravilniku Ministarstva, prvi javni poziv namenjen kompanijama i firmama koje će izvoditi radove raspisati najkasnije do 10. jula, a potom sledi javni poziv zainteresovanim građanima i stambenim zajednicama, onima koji će imati direktni benefit od relizacije ovog projekta vrednog oko milijardu dinara.

- Građani će imati sve informacije, a uslovi na konkursu, uz najosnovnije stvari poput lične karte, broja stanara i računa za struju, biće da žive u svom, legalizovanom stanu ili kući, ili da su bar u tom procesu. Naša je procena je da ćemo u avgustu imati prve potpisane ugovore sa grašanima, a da ćemo u septembru početi radove – dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, očekivanja su da će računi za električnu i toplotnu energiju građana biti niži za oko 20 procenata.

- Očekujemo da smanjimo potrošnju za oko 47 miliona kilovat časova, što je zapravo godišnji rad tri Toplane prosečne veličine – naglasila je Zorana Mihajlović. - Osim toga, značajno će biti smanjeno i emitovanje štetnih gasova što je svakako od velikog nacionalnog interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

JEZIVI OSEĆAJI! Novak Đoković skrhan: Naravno da sam zabrinut!