POMOĆ EU RAZVOJU TURIZMA: Ambasador Nemačke Tomas Šib u poseti istočnoj Srbiji (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

24. 06. 2021. u 19:23

AMBASADOR Savezne Republike Nemačke Tomas Šib u okviru svoje posete istočnoj Srbiji istakao je da je zadovoljan što se kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Savezna vlada Nemačke, pomaže razvoj turizma u istočnoj Srbiji.

ПОМОЋ ЕУ РАЗВОЈУ ТУРИЗМА: Амбасадор Немачке Томас Шиб у посети источној Србији (ФОТО)

Foto: Media EU info

On je na Rajačkim pivnicama na kojima se susreo i sa predsednikom opštine Negotin, Vladimirom Veličkovićem, istakao da se ovakvim projektima stvaraju nova radna mesta i pomaže mladim ljudima da nastave porodičnu tradiciju i grade svoju budućnost.

-Danas sam razgovarao sa nekim mladim vinogradarima i dobro je videti da za ova sela postoji budućnost. Impresioniran sam lepotom ovog izuzetnog mesta i mislim da ovde postoji veliki potencijal za turizam jer mesto nudi, prelepu prirodu, sjajno vino i toliko zanimljive istorije- rekao je ambasador Šib, koji je prethodno posetio i Rogljevačke pivnice.

Na pivnicama je planirana izgradnja bunara, kompletne vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje puteva, kao i kolsko-pešačke staze, a u kasnijoj fazi i uređenje pivnica i njihovog okruženja. Vrednost ove investicije je dva miliona evra.

- Uskoro, sredinom jula, sve dozvole za početak infrastrukturnih radova na Rajačkim pivnicama biće spremne. Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak radova, jer ćemo ovim projektom dobiti funkcionalnost ovog jedinstvenog mesta – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Radovi će, rekao je vođa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Beč početi “čim Opština Negotin dobije sve građevinske dozvole”.

Ambasador Tomas Šib obišao je i Golubački grad, ali i Kladovo, gde su u toku radovi na revitalizaciji Tvrđave Fetislam. Rekonstrukcija, koja obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama, vredna je 1,6 miliona evra.

Otvaranje novih radnih mesta i pomoć u ekonomskom jačanju regiona

- Imate veoma bogato kulturno nasleđe i moram reći da sam oduševljen onim što sam saznao. Ovde nije reč samo o rekonstrukciji tvrđave, već istovremeno i o očuvanju impresivnog kulturnog nasleđa, što je podjednako važno. S druge strane, naša ideja je da kroz ovaj projekat otvorimo nova radna mesta, da pomognemo ekonomsko jačanje ovog regiona i da kroz turizam ljudima iz sveta omogućimo da dođu ovde i upoznaju vašu zemlju istakao je ambasador Šib na tvrđavi Fetislam.

„#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ je  projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.  Sa 15 miliona evra finansiraju ga Evropska unija, a sa 1,6 miliona nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ. Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

-Opština Kladovo već dugi niz godina ima odličnu saradnju sa Nemačkom, a siguran sam da ćemo tako i nastaviti. Obnova Fetislama, simbola Kladovo, doneće benefite celom regionu Donjeg Podunavlja. Ova podrška Evropske unije i Nemačke Vlade omogućiće da Kladovo bude još lepša dunavska atrakcija – istakao je predsednik Opštine Kladovo Saša Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024