RACIONALNA POTROŠNJA ILI RESTRIKCIJE: U Moravičkom okrugu visoke temperature uzrokovale probleme sa vodosnabdevanjem

V. I.

23. 06. 2021. u 12:51

VISOKE temperature uslovile su veliku potrošnju vode, pa u dve opštine – Gornjem Milanovcu i Lučanima nadležni apeluju na građane da racionalno koriste vodu kako ne bi bili primorani na uvođenje restrikcija. U obe opštine navode da je voda u gradskim sistemima na minimumu.

РАЦИОНАЛНА ПОТРОШЊА ИЛИ РЕСТРИКЦИЈЕ: У Моравичком округу високе температуре узроковале проблеме са водоснабдевањем

Foto Ž. Knežević

JKP „Komunalac Lučani“ beleži enormnu potrošnju i nagli skok neracionalnog trošenja vode za piće. Bazeni za vodu su na minimumu. Ukoliko se ovakav trend nerazumne potrošnje nastavi, upozoravaju u ovom preduzeću, narednih dana neće imati vode.

Štab za vanredne situacije zamolio je građane Lučana da, zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskog vodostaja reke Rzav, vodu isključivo koriste za piće, sanitarne potrebe i kuvanje, kako ne bi došlo do višečasovnih restrikcija. Aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

- Zbog visokih temperatura i neodgovornog ponašanja brojnih potrošača, potrošnja pijaće vode enormno je skočila. Ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana, javno komunalno preduzeće će biti primorano da uvede restrikcije vode, što verujemo nikom nije u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera – rekao je Milivoje Dolović, komandant Štaba.

I u Gornjem Milanovcu je slična situacija, pošto su glavni sistemi sa kojih grad dobija vodu počeli da smanjuju proizvodnju.

- Hidrološka situacija je loša, tako da će protok vode vrlo brzo pasti na 1.400 litara u sekundi, što će prouzrokovati restrikciju vode – kazali su u JKP “Gornji Milanovac”, upozoravajući da će neizbežno doći do restrikcija, ukoliko se voda ne bude koristila samo za osnovne potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024