GOSTI “NOVOSTI”: Tradiciju baštini 100 glasića - Dečji hor "Iskončići" iz Subotice, najveći u Vojvodini

J. Lemajić

20. 06. 2021. u 07:33

GOTOVO da nema prolaznika koji ovih dana nije zastao na subotičkim ulicama i bez daha slušao pesmu raspevanih mališana. Jedni drugima jedva do uha, a pevaju kao profesionalci.

ГОСТИ “НОВОСТИ”: Традицију баштини 100 гласића - Дечји хор Искончићи из Суботице, највећи у Војводини

Foto Natalija Lukić

Subotičani vrlo dobro znaju da su to "Iskončići", ponos grada i najveći dečji hor u Vojvodini, i da sigurno spremaju nešto novo.

- Tačno tako, na dve lokacije smo snimali spot sa grupom "Iskon". Oni ove godine slave 20 a mi 15 godina postojanja tako da smo za ovu priliku obradili pesme "Gusta mi magla padnala" i "Marijo deli bela kumrijo" - kaže profesorka Natalija Lukić, vođa "Iskončića".

"Svet je naš i nova deca sama stvaraju bolji svet..." Svi se sećamo sjajne pesme pokojnog Sanje Ilića i "Balkanike", koja je pre nešto više od dve godine predstavljala našu zemlju na izboru za najbolju pesmu "Evrovizije" u Lisabonu. "Nova deca" koja zaista imaju snage da stvore neki lepši i daleko bolji svet bili su upravo subotički školarci okupljeni u horu "Iskončići".

Najmlađi baštinari muzičke tradicije ovog podneblja, najbrojniji dečji hor u Vojvodini poručio je tada i Srbiji i Evropi koliko snažno može da odjekne njihov glas.

Kada oni izađu na scenu, nastane tajac. Ali samo nakratko. Vrlo brzo dvoranom odjekne stotinu gromkih glasića koji razgale i najtvrđa srca. Pesma po pesma, nastup po nastup, svojim opuštenim, naizgled nonšalantnim stavom, ali vrlo uvežbani i dobro uigrani ovi mališani osvojili su simpatije Subotičana i postali jedan od simbola grada.

Za deceniju i po, koliko postoje, ne mogu se prebrojati mališani koji su stasavali u "Iskončićima", u kojima nisu samo naučili da pevaju, već su upoznali bogatu istoriju i tradiciju podneblja u kome žive i stvorili prijateljstva za ceo život.

Foto Natalija Lukić

- Sa ponosom kažemo da smo sa 105 stalnih članova najveći hor u Vojvodini - ističe profesorka Lukić. - Horisti su podeljeni u A i B grupu, s obzirom na to da nemamo mogućnosti za drugačiji način rada, a želimo svakom detetu da se posvetimo. Naši najmlađi članovi imaju šest, a najstariji 17 godina.

Dobro uvežbani glasići zvuče kao jedan, a ko ne zaviri u učionicu pomislio bi da je reč o odraslim, iskusnim pevačima. Razlog za oduševljenje je veći kad se vidi da veseli školarci pored pesme, u svakom momentu znaju i da ispričaju i kada je ona nastala, ko ju je zabeležio, kako oslikava kraj odakle dolazi, čak i izvorni dijalekt...

NASTANAK

"ISKONČIĆE" je kao sekciju u OŠ "Miloš Crnjanski" pre 15 godina osnovao Dejan Anđelović, kao podmladak etno-grupe "Iskon". Oni oni vrlo brzo prerasli okvire školskog hora. Pre dve godine dirigentsku palicu "Iskončića" preuzela je mlada profesorka Natalija Lukić i tada je počela nova etapa u životu hora.

"Iskončići" čuvaju tradiciju ne samo našeg, već i naroda BiH, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)