OŽIVEO VEK STAROG VLAHA: Zanimljiva monografija Dragoljuba Gagričića, novinara "Novosti" u penziji

V. N.

14. 06. 2021. u 17:31

U IZDANjU Biblioteke "Jovan Tomić" u Novoj Varoši objavljena je knjiga "Nova Varoš iz starih albuma" Dragoljuba Gagričića (72), novinara "Večernjih novosti" u penziji.

ОЖИВЕО ВЕК СТАРОГ ВЛАХА: Занимљива монографија Драгољуба Гагричића, новинара Новости у пензији

Odeća Starovlašana početkom 20. veka / Foto Zbirka Biblioteke

Monografija obogaćuje sliku minulih vremena donoseći na 182 strane 320 fotografija. Najstarije su s kraja 19. veka, pa do pre četiri decenije.

Trećina slika u knjizi je iz objektiva foto-aparata Gagričića, a ostale je sakupljao blizu pet decenije - od čuvara baštine, pa do kolega i porodica, najčešće u selima i često neznanih autora, poklonivši Biblioteci 1.300 slika. Dragocena svedočanstva su i 80 fotografija dar čitalaca hramu knjige.

- Nadam se da će se knjiga čitati kao razgovor potomaka i predaka jer su fotografije ogledalo života, čuvaju miris vremena i uspomene i drže vezu sa precima, kao i oni belezi na grobljima i krajputaši. Sabirao sam slike života, da ih tako vratim u domove unuka i praunuka - ističe Gagričić, kome je ovo četvrta knjiga.

Most preko Uvca, ostao na dnu jezera 1979. godine

Stranice monografije su vremeplov tragova i raskršća na vetrometini Starog Vlaha, života u siromaštvu i bespuću, ali i najlepših izdanaka i damara seoskog života - prela, moba, sabora, svetkovina, rukotvorina i narodnog graditeljstva. U knjizi oživljava "stara varoš" sa sokacima i čatmarama pod šindrom, sa dućanima, piljarama i kaldrmom...

Dragoljub Gagričić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!