ORI SE OD GUČEVA DO MAJEVICE: Povodom Dana Loznice okupilo se skoro 400 veterana folklora iz Srbije i Republike Srpske (FOTO)

V. MITRIĆ

12. 06. 2021. u 20:51

POVODOM Dana grada Loznice, u organizaciji veterana KUD „Karadžić“, Turističke organizacije Loznice i ovdašnjeg Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, u Loznici i Banji KOviljači održava se festival folklora pod nadzivom „Godine su prolazile“ na kom učestvuju oko 400 folklorista starosti 5o i više godine.

OРИ СЕ ОД ГУЧЕВА ДО МАЈЕВИЦЕ: Поводом Дана Лознице окупило се скоро 400 ветерана фолклора из Србије и Републике Српске (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Ansambli iz Srbije i Republike Srpske očarali su publiku u Loznici i Banji Koviljači, gde su ih za uživanjem pratili i mnogi gosti tog turističkog mesta i lečilišta. Priređeno je, do sada, devet nastupa u „kraljevskoj banji“ i 10 u Loznici, ispred Vukovog doma kulture, kraj rečice Štire.

- Lepota igre i muzika ulepšale su ambijent i Loznice i Banje Koviljače, ali i čitavog prostora do Gučeva do Drine i Majevice na njenoj levo obali, odakle su stigli sjajni ansambli veterana, oni koji decenijama, na najbolji način, čuvaju i širom sveta promovišu našu bogatu kulturnu baštinu - kaže Života Isaković, predsednik veterana folklora KUD „Karadžić“, najstarijeg društva na Balkanu, osnovanog davne 1850 godine. - Došlo je do neke sjajne sinergije između izvođača i publike, što je dokaz da je ova kulturna svetkovina pun pogodak i zaista dostojna velike svečansoti kakve su one posvećene Danu grada Loznice, koja je, oduvek, negovala vrsne folklorne ansamble i u gradu i u selima, koji su nastupali, bukvalno, na svim meridijanima, pronoseći slavu Loznice, Jadra, Srbije i nekadašnje SFRJ.

Isaković otkriva da je ovo do sada najveće okupljanje veterana folklora, ne samo u Srbiji, već u regionu.

A, igrali su i znali da „za pojas zadenu“, i da vide lepote Jadra, Vukovog kraja, kulturni poslenici iz banjalučkog „Veselina Masleše“, „Mozaika“ iz Niša, „Krušika“ iz Valjeva, „Mladosti“ iz Nove Pazove, „Stevana Knićanina“ iz Knića, „Stanislava Biničkog“ iz Kruševca, KUD „Nera“ iz Novog Sada, „Petar Kočić“ iz Čelareva, „Prosvjete“ iz Brčkog, „Naš zavičaj iz Sevojna, „Brile“ iz Beočina, „Jevrem Obrenović“ iz Šapca, „Iz Ivanin zlatni vez iz Šamca, „Prosvjeta“ Zvornik, „Arilje“ iz Arilja, „Zavičaj“ iz Šapca i „Rudar“ iz Ugljevika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)