ĐAČKI ALARM ČUVA ŽIVOTE: Izum učenika srednje stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš" iz Svrljiga

J. ĆOSIN

05. 06. 2021. u 07:23

MOTIVISANI činjenicom da je njihov drugar iz odeljenja preživeo tešku saobraćajnu nesreću, učenici srednje stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš" su osmislili patent koji će - prilikom svakog sličnog nemilog događaja - slati signale hitnim službama i Policiji, da bi što pre došli na mesto nesreće i time povećali šansu povređenima da prežive.

ЂАЧКИ АЛАРМ  ЧУВА ЖИВОТЕ: Изум ученика средње стручне школе Душан Тривунац Драгош из Сврљига

Foto J. Ćosin

U zabačenim i udaljenim selima u kojima često ni telefoni ne rade, kada se dese nesreće na pomoć se obično dugo čeka. Kako bi tome stali na put, učenici iz Svrljiga su osmislili "lajfeid", odnosno čuvara života koji se ugradi u volan automobila i - kada se aktivira "vazdušni jastuk" - automatski šalje signal centrali.

Foto J. Ćosin

- Odatle bi se informacije o lokaciji na kojoj se desila nezgoda prosleđivale hitnim službama i Policiji. Planiramo da sa izumom najpre upoznamo nadležne, a prvenstveno službe, agencije zadužene za bezbednost, pa da praktično primenimo sve što smo napravili - kaže Luka Stojanović, učenik trećeg razreda ove škole.

Marko Petrović, Foto J. Ćosin

Pažljivo su proračunali koliko kilometara u zemlji čini auto-put, koliko magistralni, koliko seoski... kakva je učestalost nesreća na njima, pa prionuli na posao.

- Lično sam doživeo saobraćajnu nesreću prošle godine i imao sreću da prođem samo sa lakšim povredama, ali su drugi učesnici udesa bili u teškoj situaciji. To nas je sve dodatno motivisalo, jer iz prve ruke znamo koliko je bitno reagovati na vreme...

Foto J. Ćosin

Mi živimo u Svrljigu, znamo da se nesreće dešavaju i u mnogim selima koja su udaljena, pa prođe mnogo vremena dok neko obavesti nadležne službe - objašnjava Marko Petrović koji se nada da će njihov izum zapažen uspeh postići i na predstojećem državnom takmičenju.

Mentor učeničke kompanije profesor Milan Nikolić kaže da je izum ovih učenika jedinstven u zemlji, da su ga osmislili sami, a realizovali uz malu pomoć profesora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!