PROJEKCIJA FILMA „75 GODINA POSLE“: Obeležena godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Novosti online

03. 06. 2021. u 14:18

PROJEKCIJOM dokumentarnog filma „75 godina posle“, čiji je glavni protagonista Dragoljub Kapor (95), u Velikoj većnici Gradske kuće obeležena je godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „75 ГОДИНА ПОСЛЕ“: Обележена годишњица ослобођења Суботице у Другом светском рату (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Film, čije snimanje je uz podršku Grada Subotice iniciralo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“ iz našeg grada, govori o velikom prijateljstvu dva slovenska naroda, a događaji iz 1944/45. su samo jedan njegov primer.

Dragoljub Draško Kapor poslednji je živi učesnik Narodnooslobodilačke borbe u Subotici. Iako ima  95 godine još uvek se živo seća ratnog vremena, kada je, kako sam kaže prošao peške zemlju, od Sombora do Blajburga. Pripado je 51. diviziji, Sedmoj vojvođanskoj udarnoj brigadi, zvanoj Sremačka, kojom je komandovao Milan Ješić – Ibro.

- Zastali smo u Baranji, ali onda smo potpomognuti ruskom 57. divizijom, koja je ratovala od Staljingrada pod komandom generala Šarokina i maršala Tolbuhina. Napred su išli prekaljeni boric sa Staljinsgradskog fronta a mi za njima. Rusi su se borili kao da poginuti nije ništa. Front na Dunavu nije se mogao probiti dok oni nisu došli sa kaćušama i andrušama  - seća se Kapor.

U ime lokalne samouprave, Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, zahvalio se udruženju „Aleksandar Nevski“ što je na ovaj način ostavilo dragoceno svedočanstvo o  junačkoj borbi naših predaka u Drugom svetskom ratu i bratskoj pomoći koju im je u njoj pružio ruski narod.

Foto: subotica.com

 

- Zlo koje se nazivalo nacizmom i fašizmom, kao i mnogo puta pre u istoriji samo pod drugim imenima pokušalo je da pobedi dobro. Tama da nadvlada svetlost. Laž istinu. A pobedila je ljubav. Ljubav prema bližnjem svom. Ona ljubav koja ide srcem na bajonete, koja odgovara molitvom i pesmom na iskušenja i stradanja. Čistom dušom i snagom pravednik - rekao je Samardžić. – Ova svečanost je u čast i slavu svih naših subotičkih junaka koji su položili svoje živote zajedno sa saborcima iz Crvene armije u borbi za oslobođenje, ali i u borbi za odbranu večnih ljudskih vrednosti i civilizacijskih dostignuća. Njih sve predstavlja danas jedan od poslednjih živih svedoka te borbe, naš sugrađanin Dragoljub Kapor. Sa svojih 95 leta Kapor može da posvedoči o ovim događajima kroz svoju životnu priču, ali i da posvedoči kako je nekada snažno bilo sećanje na oslobodioce koje je vremenom bledelo, pa su i počasti, koje su sve ređe odavane, postale nedostojne njihovog podviga. Poslednjih godina u Srbiji i Subotici mi ispravljamo tu nepravdu. Snažimo kulturu sećanja. Velike godišnjice i velike ljude slavimo onako kako su zaslužili. Dragocene uspomene ovog subotičkog borca otrgnute su od zaborava kroz ovaj projekat. Time je sačuvana priča o hrabrosti, rodoljublju i bratskoj slozi sa ruskim narodom.

Po rečima Alle Bartošić, predsednice  Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, film „75 godina posle“ govori o vekovnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma i osećanjima prijateljstva i ljubavi između naših naroda.

- Veoma me je zainteresovala priča Dragoljuba Kapora i drago mi je da smo uspeli da je pretočimo u film I predstavimo ljudima u Srbiji i u Rusiji. Krajem meseca biće prikazan u Beogradu, a potom i u drugim gradovima – najavljuje predsednica. - Ne smemo da zaboravimo događaje iz Drugog svetskog rata, zbog prekrajanja istorije, naši narodi su bratski I ta ljubav će trajati vekovima.

Svečanosti je prisustvovao i Jevgenij Baranov, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, koji se pre toga sastao sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem.

- Veoma smo zadovoljni sastankom na kome je bilo reči o ponovnom uvođenju ruskog jezika u škole u SUbotici, što je nama veoma važno. Gradonačelnik nam je obećao da će podržati naše projekte I učiniti sve da se naše veze dodatno ojačaju – istakao je Baranov.

U kulturno-umetničkom bloku nastupili su Crkveni hor Sveti Roman Melod, pod diregentskom palicom Dragane Nikolić, i folklorna grupa rusko-srpskog prijateljstva. Prisutni su bili u prilici da poslušaju "Kaćušu" u izvođenju crkvenog hora.

(subotica.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju