PROŠLO JE 22 GODINE: U Kikindi obeležena godišnjica nato bombardovanja kasarne

R. Šegrt

01. 06. 2021. u 18:38

PALjENjEM sveća i polaganjem cveća na spomenik “Tuga” u centru grada u Kikindi je u utorak obeležan 22 godišnjica NATO bombardovanja kasarne u ovom gradu.

ПРОШЛО ЈЕ 22 ГОДИНЕ: У Кикинди обележена годишњица нато бомбардовања касарне

R. Šegrt

U noći između 31. maja i 1. juna 1999. godine, tokom NATO bombardovanja naše zemlje, na vojni objekat u Kikindi pale su četiri velike bombe. Na sreću niko nije stradao, nije bilo ni ranjenih vojnika i civila, ali se građani živo sećaju te neprospavane noći, al ii vojnika iz Kikind ekoji sun a drugim područjima izgubili živote tokom te vojne operacije protiv naše zemlje.

R. Šegrt

- Kasarnu su te večeri gađali avioni španske eskadrile, koji su poleteli iz Avijana i preko Hrvatske su ušli u našu zemlju. Iznad Iđoša su bacili kanistere sa gorivom, a kasarnu su gađali sa četiri bombe. Jedna nije eksplodirala i dan danas se nalazi duboko u zemlji, na privatnoj njivi pored pruge. Jedna je pogodila skladište municije koje je bilo prazno, a dve su pogodile centar za obuku pasa. Bilo je to negde oko ponoći. S posebnim emocijama sećam se tog dana, jer sam bio aktivan učesnik - podsetio je Vladimir Radojčić, predsednik skupštine Udruženja srpski ratni veterani Kikinde.

R. Šegrt

Organizator obeležavanja godišnjice kada su NATO bombe uništile kasarnu u Kikindi bilo je Udruženje srpski ratni veterani, a učestvovali su članovi SUBNOR-a, rezervne vojne starešine, porodice poginulih i građani. Lokalnu samoupravu predstavljao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)