LEGENDARNI HRVATSKI STRUČNJAK: Đoković im smeta jer nije Amerikanac ili Englez

Novosti online

24. 01. 2021. u 11:18

ЛЕГЕНДАРНИ ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Ђоковић им смета јер није Американац или Енглез

Foto: N. Paraušić

LEGENDARNI teniski stručnjak Nikola Pilić imao je veliki uticaj na karijeru Novaka Đokovića, naročito na njegovom početku kada je Srbin kao početnik trenirao na teniskoj akademiji hrvatskog stratega.

Sada godinama kasnije, Pilić se ne libi da stane na stranu Đokovića, pa čak i da prozove inostane medije, navijače, ali i pojedine igrače koji su se urotili protiv Novaka.

“Zapadni mediji imaju samo dva aršina. Možete da navijate za Federera kada igra protiv Đokovića u Londonu, ali ne možeš da aplaudiraš ako Novak napravi dvostruku grešku. Novak bi već za mesec dana mogao da pređe Federera kao čoveka koji ima najviše sedmica kao broj jedan. I meni je to lično važno. Osim toga smatram da Đoković treba da ima mnogo veću zastupljenost u medijima nego što je to trenutno”, kaže Pilić za Nova.rs.

Hrvat sa nemačkim pasošem je otkrio zbog čega Srbin nije omiljen, odnosno šta Zapadu smeta kod Novaka.

“Smeta im što je broj jedan, što ima ličnost i harizmu, što dolazi iz jedne male zemlje. Možete da zamislite šta bi bilo da je on Amerikanac ili Englez. Mari je bio dobar momak, bio je uvek fer, nikad nije izlazio, ali eto dobio je i titulu sera. To što jeste, jeste. Meni lično je važno da odigra dobro na Australijan openu jer je i počeo tamo, tamo je osvojio prvi grend slem turnir”.

Đoković ima 17 grend slem trofeja, dok Nadal i Federer imaju tri više. Da li Novak može da ih pretekne po broju najvažnijih titula?

“To je jako teško kazati. Nikad se ne zna, Novak ima 34 godine, zdrav je, solidan, brz, profesionalac, pametan. Šta će se dogoditi u naredne tri godine niko ne zna. Federer će teško osvojiti još neki grend slem, nikada ne treba zatvoriti vrata tome, ali vrlo teško… Nadal ima tri više, to što je Nadal uradio na zemlji to je čudo. Nikad ne reci nikad. Novak ima šanse, to kolika je ta šansa – ne znam. Sve zavisi od njegove zdravstvene situacije u naredne tri godine. Pretpostavljam da bi trebalo da igra još barem toliko.”

Novak je krajem prošle godine osnovao Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA).

“Ne znam koliko je to jako, nemam te informacije. Ne znam koliko tenisera ima u Udruženju, bilo je dobro da se nešto osnuje, ne znam kakvo je to. Teško je to reći… Mene zanima da je onu loptu udario Federer kao što je to uradio Novak, da li bi on bio diskalifikovan (sa US Opena, prim.aut). To su dvostruki aršini, imamo mi kod sebe inat i upravo nas taj inat gura gore, da budemo dobri i snažni. Teško mi je reći šta će se dogoditi unapred, ali je činjenica da zapadnom svetu smeta jedan pametan momak koji govori četiri, pet jezika, koji je broj jedan na svetu: ‘Zašto da on bude broj jedan, a ne neko naš?’ Pa nemate nikog, Amerikanci su izgubili primat, nema ih nigde.”

Šta je presudni faktor za zvanje najboljeg tenisera svih vremena – grend slem trofeji, nedelje na mestu broj jedan ili još neki faktor?

“I jedno i drugo. Ne bih ja rekao ništa drugo osim toga. Može se reći da je Novak dobio na svim površinama, osvojio taj “Super nine”. Ali, mediji su okrenuti prema grend slemovima koji su najteži, treba dve nedelje da budeš dobar, da nemaš crni dan inače si gotov. Osvojiti grend slem je najteže fizički, psihički i tehnički… Oni se zato i broje, kao kad biciklista osvoji Tur de Frans. Po meni su najvažniji grend slemovi i sedmice na mestu broj jedan, jer ti njih niko ne može ukrasti, zaključio je Pilić za "nova.rs".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vitez Koja

24.01.2021. 11:51

Nole, ne samo zato što je naš, ali je zaista i najbolji svih vremena.U eri Nadala i Federera drugog i trećeg tenisera svih vremena, biti najbolji, daje još veći značaj.Mi smo ovde navikli na ogromno licemerje i nadobudnost zapadnog carstva u svim segmentima.Ali kako je pomenuo Pilić, mi kada osetimo tu nadobudnost i licemerje, nama proradi inat da budemo bolji od njih, a ne da se povučemo ,zato sam i ponosan što sam deo ovog naroda.Mislim da nam je to u DNK i što nas gura da budemo bolji.