NEOČEKIVANA DRAMA: Novak Đoković se mučio protiv autsajdera u Monte Karlu! (FOTO)

Č. V.

11. 04. 2023. u 14:55

NOVAK Đoković odigrao je prvi meč posle više od mesec dana i pobedio je u drugom kolu Monte Karla kvalifikanta Ivana Gahova sa 7:6(5), 6:2.

НЕОЧЕКИВАНА ДРАМА: Новак Ђоковић се мучио против аутсајдера у Монте Карлу! (ФОТО)

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Nije najbolji teniser sveta blistao, ali najvažnije da je uspešno preskočio prvu prepreku. Videlo se da Srbinu nedostaju mečevi, ali treba pohvaliti i ruskog igrača koji je veoma motivisano odigrao protiv čoveka koji ima 1045 pobeda više od njega na ATP turu.

Prvi set je bio veoma napet i izjednačen. Gahov je prvi stigao do brejka i poveo je sa 3:4. Ipak, Nole je već u narednom vratio izgubljeno. Uvodni deo meča morao je da bude odlučen u taj-brejku, a tu se bolje snašao osvajač 22 grend slem titule, pre svega presudilo je njegovo veliko iskustvo.

Kolika se borba vodila u prvom setu najbolje pokazuje to da je on trajao čak 70 minuta. No, na kraju je tu bitku dobio Đoković, iako je morao mnogo da radi.

U drugom delu meča promenila se slika. Nije Novak zablistao, ali podigao je nivo igre. Napravio je dva brejka i pre svega postao dosta sigurniji na svoj servis. Sve to je olakšalo posao da se dođe do trijumfa.

Koliko srpskom asu ne prija Monte Karlo u poslednje vreme može se videti u tome da na ovom mastersu ima najslabiji procenat pobeda - 73% u odnosu na sve druge turnire iz serije 1.000.

Đoković je već zaradio bodove u Kneževini, pošto je prošle godine poražen na prvom stepeniku od Alehandra Davidoviča Fokine, ali jasno je da želi da ide do kraja.

Osvajač 38 mastersa će u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz italijanskog okršaja Luka Nardi - Lorenco Muzeti.

Drugi set: Đoković - Gahov 7:6(5), 6:2

6:2 - Upseo je Novak Đoković uspešno da prebrodi prvu prepreku na mastersu u Monte Karlu. Bilo je malo problema u prvom setu, ali najvažnija je pobeda i to je jedino što se računa.

5:2 - Do duplog brejka dolazi Đoković. Srbin će u narednom gemu servirati za pobedu i plasman u 3. kolo Monte Karla.

4:2 - Potvrdio je Nole brejk. On odlično igra na svoj servis i sada je rivalu prepustio samo dva poena u drugom setu. Podigao je Novak malo nivo igre i tera 198. na ATP listi na greške.

3:2 - Ovu su svi čekali. Đoković je prvi došao do brejka u drugom setu i sada je on taj koji drži sve u svojim rukama. Gem je okončan duplom servis greškom Rusa, napravio ih je čak sedam, uz to ima i četiri asa.

2:2 - Dva sigurno dobijena gema na svoj servis sigurno raduju. Srpskom asu se stabilizovao servis, a čini se da podiže nivo igre. Ipak, Gahov i dalje odoleva i ne dozvoljava rivalu da ga ugrozi u ovom delu susreta.

Ne uživa baš Đoković na terenu. Često ima šta da prokomentariše nakon silnih pogođenih linija ruskog tenisera.

1:2 - Bila je ovo solidna prilika za Đokoića. Došao je do 15:30, ali Gahov je počeo dobro da servira i još uvek nema brejka u drugom setu.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

1:1 - Brz gem za Novaka i to je sada potrebno. Drugi put u meću srpski as stiže sa nulom do gema. Sada je na najboljem na svetu da napravi brejk i u potepunosti preuzme kontrolu na terenu.

0:1 - Neverovatno! Velika borba u prvom gemu drugog seta. Mogao je Đoković da odvede gem na razliku, ali zakomplikovao je laganu situaciju na mreži i tako je omogućio Gahovu da dođe do prednosti u drugom segmentu meča.

Prvi set: Đoković - Gahov 7:6(5)

7:6(5) - Teškom mukom je Nole dobio prvi set. Ipak, sigurno da mu mnogo znači što neće morati da juri rezultat. Đoković će morati da podigne nivo igre u drugom delu meča kako ne bi predugo ostao na terenu.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

6:6 - Prvi set će se rešiti u taj-brejku. Prija očigledno Gahovu centralni teren u Monte Karlu. Rus je prethodni gem završio sjajnom forhend paralelom, no vredi pomenuti da ima već pet duplih servis grešaka.

6:5 - Opet je poluprilika bila za Moskovljanina. Došao je do 0:30, ali tada je sa par grešaka pomogao Đokoviću da obezbedi taj-brejk prvog seta. Da bi se on igrao potrebno je da Ivan dobije naredni gem. Za sada Nole ima dosta problema sa prvim servisom. Ubacio je samo 48,6% prvog servisa u dosadašnjem toku meča.

5:5 - Produžio je prvi deo meča Rus, ali moglo je biti i drugačije. Novak je kod 0:15 sjajno lobovao Ivana, linijski sudija je uzviknuo aut, no glavni arbitar je korigovao odluku i poen se ponovio. Na kraju je Gahov je došao došao do gema, a to je možda bio i preloman trenutak.

5:4 - Bude se Đoković. Ekspresno je dobio gem, bez ijednog prepuštenog poena rivalu. Sada je veliki pritisak na ruskom igraču koji prvi put servira da ostane u prvom setu.

4:4 - Ovo su svi čekali. Nole je odmah vratio brejk. Pomogao mu je greškama u tome Gahov, no ovo je možda idealan trenutak da Srbin podigne nivo igre koji će biti dovoljan da što pre okonča ovaj za sada nezgodan duel.

3:4 - U problemu je Novak Đoković. Prvi do brejka stiže 198. na ATP listi. Ne igra dobro na početku meča najbolji igrač planete i ukoliko brzo ne prebaci brzinu biće prinuđen da težim putem juri plasman u treće kolo Monte Karla.

Ivan Gahov/Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Meč sa tribina gleda i porodica najboljeg tenisera sveta. Tu su supruga Jelena, ćeka Tara i sin Stefan koji pomno prati meč i navija za tatu.

3:3 - Sada se Gahov izvukao iz neprijatne situacije. Srbin je prvi put na meču došao do brejk lopte, imao ih je dve. Ipak, nije uspeo da ih iskoristi, tako da teniseri za sada čuvaju servis.

3:2 - Mimo svih očekivanja Đoković je taj koji se prvi sočio sa brejk loptama. Dve ih je imao Rus, ali Nole je našao način da se izvuče. Gem je okončao fantastičnim volejom. Možda je ovakav gem trebao Beograđaninu kako bi se još više trgao i krenuo da crta po terenu.

Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

2:2 - Veoma motivisano je u meč ušao Gahov. Novak se još traži kada je ovaj meč u pitanju. Ipak, nema nikakve sumnje da će doći i brejk lopte. Za sada servis, ali i forhend vrlo dobro služe momka koji je do sada jedinu titulu osvojio na čelendžeru i to nedavno u Đironi.

2:1 - Bez većih problema je Đoković vratio prednost na svoj konto. Srpski igrač je upisao i prvi as na meču. To nije baš česta pojava u Monte Karlo s obzirom na to da je šljaka veoma spora.

1:1 - Uz malo problema 26-godišnji Moskovljanin je došao do izjednačenja. Igralo se na ralziku, no Ivan je uspeo da pronađe način da se upiše na semaforu protiv najboljeg na planeti.

1:0 - Uspeo je Nole da dođe do prednosti. Zanimljivo od šest poena Novak je dva uzeo na drugi servis, a dva izgubio na prvi. Ipak, tek je početak meča i srpski as se još uvek adaptira na protivnika sa kojim igra prvi put.

Nole je posle više od mesec dana ponovo na terenu, a imao je lep doček na terenu koji poznaje kao svoj džep.

15.54 - Robljov je posle preokreta i velike borbe pobedio Munara i uskoro se očekuje Novakov prvi duel u Monte Karlu.

15.30 - Đoković i Gahov će na teren izaći tek kad se završi duel Andrej Rubljov - Đaume Munar. Rus i Španac igraju treći set.

Uoči meča:

Najbolji teniser sveta će se prvi put naći na terenu još od 3. marta kada je izgubio u polufinalu Dubaija od Danila Medvedeva. Protivnik mu nije atraktivan, ali svakako treba biti oprezan, jer je Nole određeni period bio bez takmičarskih mečeva.

Ipak, nema nikakve dileme da je Srbin veliki favorit i sve osim njegove pobede predstavljalo bi veliku senzaciju.

Što se Gahova tiče, njemu će ovo biti tek treći meč na ATP turu i odmah ima priliku da se odmeri sa jednim od najboljih igrača u istoriji "belog sporta".

Ovo će biti njihov prvi međusobni duel. To i ne treba da čudi, pošto je Rus do sada pretežno igrao na čelendžerima. Pobednik ovog duel u trećem kolu će igrati protiv boljeg iz mečeva Valentin Vašero - Luka Nardi i Miomir Kecmanović - Lorenco Muzeti.

Đoković je do sada dva puta osvajao turnir u Monte Karlu - 2012. i 2015. godine. Ovo je mesto gde, ako se računaju mastersi i grend slemovi, najduže čeka na trofej.

BONUS VIDEO: Ovacije "delija", Novak Đoković bodri Zvezdu protiv Valensije

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (3)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!