UDARAC KOJI JE PROMENIO ISTORIJU TENISA: Federer ide u penziju, a baš protiv njega je Novak Đoković izveo čudo za sva vremena (VIDEO)

D. N.

15. 09. 2022. u 17:07

JEDAN od najboljih tenisera svih vremena, Rodžer Federer, najavio je kraj karijere posle predstojećeg revijalnog takmičenja, Lejver kupa, a baš protiv Švajcarca je Novak Đoković izveo potez koji je promenio istoriju "belog sporta".

УДАРАЦ КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ ТЕНИСА: Федерер иде у пензију, а баш против њега је Новак Ђоковић извео чудо за сва времена (ВИДЕО)

Skrinšot Youtube / SHOUPROGRAM

Ovo je priča o tom momentu, posle koga više ništa nije bilo isto u tenisu.

Noletovo polufinale Ju-Es opena protiv Rodžera Federera 2011. godine donelo je pravu sportsku dramu, začinjenu ponašanjem publike u Njujorku, koja je od početka zdušno stala na stranu svog ljubimca iz Švajcarske.

I ne čudi, pet puta je pred njom dotad podizao pehar, a smešio mu se i šesti. U petom setu je vodio sa 5:3, imao ogromnih 40:15 i servirao je za trijumf.

Novak je naspram sebe imao najboljeg na svetu, a i više od deset hiljada navijača, koji su već slavili novi Federerov uspeh. Međutim, ma koliko ta situacija nije baš bila fer, u Noletu se nešto prelomilo.

Umesto predaje, što bi učinili mnogi, ili besa, što bi neki imali kao jedini odgovor na tako nepravednu situaciju zbog neprimerenog slavlja, on se opustio.

Usledio je potez koji će se pamtiti i duže nego što će trajati Đokovićeva karijera.

Novak Đoković dok čeka Federerov servis za pobedu, pred čuveni ritern na US openu / Skrinšot Youtube / SHOUPROGRAM

Posle brojnih povika „Rodžer! Rodžer!“, Federer je za titulu servirao silovito, a Novak je u deliću sekunde shvatio da loptica odlazi u njegovu desnu stranu.

Forhend koji je izveo poslao je dijagonalni projektil, koji je Švajcarca ostavio nepomičnog, a publiku utišao.

Istorija tenisa je baš tog trenutka počela da se menja. 

Novak se smeškao. I situaciji u kojoj se našao. I pristrasnim navijačima.

I lakoći povratka tišine.

A i veličanstvenosti sopstvenog umeća.

Okrenuo se ka tribini iza sebe i podignutim rukama, nasmejan, pozvao ljude da malo navijaju i za njega.

Đoković zove publiku da navija za njega protiv Federera na Ju Es openu / Skrinšot Youtube / SHOUPROGRAM

Nije ih sve pridobio tada, ali je shvatio da nikada i neće uspeti da sve ljubitelje belog sporta ima na svojoj strani. Opustio se – i krenuo ka istorijskim podvizima. Od onih 3:5, stigao je do 7:5 i trofeja.

Od tog dana Federer, koji je imao dve "vezane" meč lopte, osvojio je samo četiri grend slema: 17. titulu podigao je na Vimbldonu 2012, zatim 2017. dve, najpre na Australijan openu, potom i Vimbldonu, da bi poslednji veliki turnir osvojio je na Australijan openu 2018, kada se Nole tek vratio posle duge pauze, a onda odmah otišao na operaciju.

A Novak?

Novak je od tog forhenda osvojio triput Ju-Es open (pomenute 2011., ali i 2015. i 2018), čak šest puta Vimbldon (2014, 2015, 2018, 2019, 2021. i 2022), oba svoja Rolan Garos trofeja je prigrlio posle ovog poteza za večnost (2016. i 2021), a nakon dva uvodna pehara na Australijan openu, od "riterna za sva vremena" - u Melburnu je još sedam puta podizao pehar (2012, 2013, 2015, 2016, 2019. 2020. i 2021).

Dakle,  potez koji je podelio tenis na dve ere, onu pre Novakove vladavine i onu koja je potom usledila, doveo je do toga da Federer od onog Srbinovog riterna osvoji "samo" četiri grend slem titule (što nije malo, naravno), a Đoković - čak 18. 

Osamnaest.

Toliko je veliki taj potez bio.

Federer omalovažavao Novakovu majstoriju

Rodžer Federer nije htio da prizna da je Đoković izveo maestralan potez.

– Mislite da je on tako udario lopticu jer je bio samouveren? Da li se vi to šalite sa mnom? Mislim… stvarno. Ko još planski igra tako na meč loptu? Možda on… Ja, vala, nikada nisam – rekao je tada Federer.

Đoković o potezu karijere, sedam godina kasnije

Oktobarskih dana 2018. Nole je pričao o čuvenom forhendu, a te reči je američki sajt “Svet tenisa” ovako preneo svojim čitaocima:

– Potez o kome je reč mi svakako vraća neke od najlepših sećanja, u to nema sumnje. Taj poen me je spasao poraza u polufinalu, dao mi šansu da osvojim titulu. I, to sam i uradio. Bio je to jedan od onih primera da na najvišem nivou tenisa, ponekad čak samo jedan poen, samo jedan jedini udarac, može da odluči pobednika. Da… Bio je to sjajan potez i, znate… Neću ga zaboraviti nikad.

Rodžer Federer i Novak Đoković - rivalstvo

Brojni teniski stručnjaci smatraju da je Federer jedan od najboljih igrača svih vremena. Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal predstavljali su u prethodnom periodu smatrani za "veliku trojku" u ovom sportu.

Ipak, Nole je bolji i od jednog i u od drugog u međusobnim susretima. 

Đoković je protiv Federera ostvario 27 pobeda, a izgubio od Švajcarca 23 meča, dok protiv Nadala Novak ima učinak 30:29.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju