A IZA ZAVESA... Otkriveno u kakvom su, zapravo, odnosu Novak Đoković i Rodžer Federer

Novosti online

29. 08. 2022. u 17:01

NOVAK Đoković i Rodžer Federer su članovi velike trojke tenisa, Rafael Nadal je takođe deo te priče, ali se već dugo godina nije znalo u kakvom su, tačno, odnosu srpski i švajcarski as. Do danas.

А ИЗА ЗАВЕСА... Откривено у каквом су, заправо, односу Новак Ђоковић и Роџер Федерер

FOTO: AP

Federer je na početku Noletove karijere umeo da bude prilično grub (najblaže rečeno) prema teniseru iz Srbije. Prelazilo je to ponekad i granice kulture, pa i dan danas Noletov otac Srđan ume da kaže da je Rodžer napao njegovog sina "dok je on bio tinejdžer, jer je znao da dolazi neko ko će biti bolji od njega... Rekao sam tad da je on veliki šampion, u to vreme najbolji, ali koliko je veliki šampion, isto toliko nije dobar čovek".


Ipak, sam Novak Đoković je o Federeru uvek i na svakom mestu kada bi o njemu govorio, to činio sa najvećim poštovanjem. Reklo bi se na momente da je Srbin u Švajcarcu zaista video najvećeg svih vremena - dok i sam nije počeo da osvaja grend slem za grend slemom, a prestiže i Rodžera i Rafu po pobedama u međusobnim mečevima. Pa čak i kada ih je prestigao po tim, i brojnim drugim rekordima, nikada nijednu ružnu reč nije rekao o Federeru.

Švajcarac je, s druge strane, u jednom od intervjua čak i izjavio da "hvala Bogu što je imao one i onakve mečeve s Đokovićem".


Ali, ako se kurtoazija ostavi po strani, ostaje ono glavno pitanje - u kakvom su odnosu Nole i Rodžer, i da li je taj odnos isti kao, na primer, odnos Federera i Nadala?


Odgovor na to dao je autor biografske knjige o švajcarskom asu, Rene Štaufer, čovek koji možda i najbolje poznaje Rodžera, osim njegove porodice.


Upitan u intervjuu za "Clay" koje su razlike u odnosima koje Federer ima sa Rafaelom Nadalom, tj. Novakom Đokovićem, odgovorio je ovako:


- Federerov odnos sa Nadalom je veoma duži nego sa Đovićem. Rodžer i Rafa se često čuju ili razmene poruke. Pomagali su jedan drugom oko egzibicionih mečeva - Majorka, Švajcarska, Kejp Taun... Oni su na istoj talasnoj dužini, pričaju telefonom svaki čas. A između Đokovića i Federera je veliki procep. Nema tu mnogo komunikacije. Samo ona neophodna - otkrio je Štaufer.

Novak Đoković i Rodžer Federer - statistika, međusobni mečevi i poslednji susret

Podsetimo, Novak Đoković vodi sa 27:23 u pobedama na mečevima u kome mu je rival bio Rodžer Federer.

Poslednji put su igrali 2020. na Australijan openu, kada je Srbin pobedio u polufinalu sa 3:0 (po setovima 7:6(1), 6:4, 6:3).

Na tom grend slemu Nole i ima najviše trijuma nad Federerom (4:1), na Vimbldonu vodi sa 3:1, na Rolan Garosu je 1:1, a na Ju-Es openu je Novak najviše puta gubio od Rodžera, ali i tu nema negativan učinak: trenutni rezultat je 3:3.

Ove godine se na njujorškom grend slemu, koji danas počinje, svakako neće sastati, jer se Federer još uvek oporavlja od povrede, a Đoković nije mogao u SAD zbog pravila o dolasku nevakcinisanih stranaca.


Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja