ŠOK! Novak Đoković poražen od Rubljova, igrao se tenis kao na grend slemu

A. Ilić

24. 04. 2022. u 16:40 >> 16:40

NOVAK Đoković i Andrej Rubljov sastali su se u Beogradu na Srbija openu. Finalni meč pripao je Rusu koji na dorćolskoj šljaci slavio 2:1. Imao je Novak zaostatak, ali je rival uspeo da ubedljivo dobije treći set nakon iscrpnog drugog seta koji je istrošio najboljeg tenisera svih vremena.

ШОК! Новак Ђоковић поражен од Рубљова, играо се тенис као на гренд слему

FOTO: Tanjug

Počelo je kao i svaki meč na turniru do sada. Prvi set Đoković je "poklonio" rivalu, koji je bio znatno raspoloženiji te nakon dva brejka dolazi do 2:6.

U nastavku je viđena prava lavovksa borba, a set je dobio Novak iscrpnih i bespoštednih razmena.

Došao je na startu seta Đoković do brejka, odmah je potom Rubljov vratio, a u nastavku se igralo gem za gem sve do završnice.

U 10. gemu imao je Novak dve set lopte, uspeo je Rubljov da se odbrani, igran je maratonski gem, publika je imala šta da vidi, ali nije Đoković imao sreće da ga dobije.

Nakon toga brejk loptu je imao Rus. Zadnjim atomima snage potom Đoković dobija gem na svoj servis, a rival je po drugi put servirao za ostanak u setu.

FOTO: Tanjug

Četiri puta je u narednom gemu Đoković imao set loptu na servis Andreja Rubljova, odolevao je rival, odveo set u taj-brejk, a nakon jednog časa i 18 minuta igre Đoković je uspeo da izjednači.

Znatno bolje je Andrej Rubljov počeo treći set. Prvo je osvojio svoj gem, a potom u drugom brejknuo Đokovića koji je jedva stajao na nogama.

Nastavio je u istom ritmu osmi teniser sveta, došao i do 4:0 u trećem setu. Na kraju je rutinski slavio, a Đoković je prvi put u karijeri u finalu izgubio set sa nulom.

Kako je tekao meč pročitajte u nastavku teksta u našem live blogu:

ĐOKOVIĆ - RUBLjOV 2:6, 7:6(4), 0:6

TREĆI SET

0:6 - Lagano je Rubljov odigrao poslednji gem, iako je Đoković uspeo da izjednači za više nije imao snage.

FOTO: Tanjug

0:5 - Ima sada osmi teniser sveta gem loptu za veliku prednost. Pokušao je Đokovć da odgovori, ali je imao samo snage za dva poena.

0:4 - Novak je nemoćan u ovim trenucima, jedva stoji, pokušava publika da ga podigne, ali ne uspeva. Rubljov lako dolazi do novog gema.

0:3 - Nastavio je Rubljov na isti način. Đoković jedva stoji na nogama, ima snage samo da odigra povratni udarac, a to koristi rival.

0:2 - Pravi duplu grešku Đoković, a potom upisuje as udarac za 30:30. Već u narednom poenu odlazi lopta daleko iza linije u pokušaju dijagonalno da odigra. Brejk lopta, koristi je Rubljov.

FOTO: Tanjug

0:1 - Đoković je imao dve brejk lopte, sa znatno više intenziteta ušao je u gem. Ipak, vezuje četiri poena Rus i dolazi do uvodnog gema trećeg seta.

DRUGI SET 2:6, 7:6(4)

Tajbrejk - Prvi poen dobio je Novak, a potom pravi "mini brejk". Hrabro, nema šta. Đoković forhend vinerom dolazi do 3:0 u taj brejku. Andrej Rubljov na servis Đokovića pravi brejk, te dolazi do 3:1. Nakon greške rivala dolazi Nole do 4:1, a potom se iskupio Rus 4:2. Prvu duplu grešku pravi Rubljov, baš kada je Novaku to najviše trebalo - 5:2. Pokušao je skraćenom loptom da prekine dugu razmenu, došao do poena, ali je ipak Novak na 6:3 imao tri set lopte. Prvu Đoković nije iskoristio, a u pokušaju da odigra lopticu rivalu uspeo je da se saplete. Greška Rubljova, set Đoković!

6:6 - Velika greška Rubljova. Izašao je na mrežu, imao ispred sebe "nokautiranog" Novaka, ali je lopticu poslao daleko iza linije. Iskupio se u narednom poenu, odličan servis. Set lopta za Đokovića! Izdao je i nakon izjednačelja Rusa bekhend.

FOTO: Tanjug

Tekst potpisa

6:5  - Koliko je iscrpan prethodni gem bio najbolje govori i to što je Novak usred gema napravio pauzu da popije gutljaj vode. Rubljev na servis Đokovića ima 0:30. Deluje umorno Novak, rival ima ponovo brejk loptu. Ipak, ne predaje se Đoković, poslednjim atomima snage dolazi do gema.

5:5  - Pri rezultatu  15:15 odlučio se Đoković za skraćenu loptu, a Andrej je hitro ispratio njegovu nameru i dijagonalom došao do lakog poena, a potom do dve gem lopte. Iznenadio je dubokim riternom Novak protivnika i spasao je prvu loptu, a potom i drugu. Kakav tenis, verovatno smo u ovim trenucima videli poen turnira.

Đoković je poslao sjajnu dijagonalu, sa druge strane rubljov daleko iza linije uspeva da pogodi liniju Đokoviću, koji potom uspeva da se snađe. Tenis za infarkt! Neverovatne razmene, dva smeča, skraćenu loptu... Sve je uspeo da vrati rubljov i spasi drugu set loptu.  Uspeo je nakon lavovske borbe da sačuva svoj servis Rubljov.

FOTO: Tanjug

5:4 - Dva dobra servisa drže Novaka u gemu, imao je 30:15, potom je odservirao još jednom odlično, dve gem lopte u presudnom trenutku za Novaka. Grešiu Srbin kod prve, a kod druge je bio nemoćan - izjednačenje. Uključila se ponovo publika koja glasno skandira srpskom teniseru. Prelomio je nakon kraće borbe Đoković, servira Rubljov za ostanak u setu.

4:4 - Nakon jednog loše odigranog poena Đoković se u neverici udarao po nozi, u nastavku nije uspeo da se sabere, nije ličio na sebe, te rival lako dolazi do gema.

4:3 - Tenis vredan grend slema ima privilegiju da gleda publika u Beogradu. Duga razmena, skaraćeni poen, greška Rubljova i fantastičan as Đokovića za 40:15. Popravio je Nole prvi servis, a to se vidi i po rezultatu. Uhvatio je Srbin Rubljova na pogrešnoj nozi i došao do novog vođstva. Publika u ovim trenucima podseća na dejvis kup, a ne atp turnir, fantastična atmosfera u Beogradu.

FOTO: Tanjug

3:3  - Izjednačuje Rubljov nakon as udarca. Šesti gem bez mnogo problema dobio je rus.

3:2 - Kada Novak zaigra bolje, u tom istom trenutku na licu rivala pojavi se nervoza, krene da priča i gestikuliše sam sa sobom, a to ovoga puta Novak koristi i direktnim poenom iz forhenda dolazi do 3:2.

2:2 - Nakon promašenog "zicera" Đokovića u prethodnom gemu promenio se tok stvari na terenu. Đoković je rivalu dao tri brejk lopte. Prvu je spasao najbolji teniser sveta. Nakon neverovatnog poena Rubljov izjednačuje.

FOTO: Tanjug

2:1 - Dve neobične greške, jednu je napravio Đoković, drugu Rubljov. Tri neiznuđene greške napravio je Đoković i rivalu je poklonio gem loptu. Koristi je Rus.

2:0 - Nervirao se Rus na startu drugog tgema, Đoković je ponovo bio na svom nivou, a Rus od nemoći lomi reket! Na kraju brejk Đokovića.

1:0 - Dva uvodna poena prvog gema u drugom setu pripala su Rubljovu, a onda ga je naterao jakim napadima Đoković da dve lopte izbaci van granica terena i tošao je do izjednačenja, a potom i gem lopte. Koristi Novak prvu i to iz servisa.

FOTO: Tanjug

PRVI SET 2:6

2:6 -  Dve set lopte ima Rubljov koji do njih dolazi odličnim bekhend vinerom. Prvu je uspeo da spasi Novak Đoković. Ne i drugu, šestu neiznuđenu grešku u meču poslao je u mrežu.

2:5 - Sedmi gem prvog seta do sada je bio najduži. Lavovsku borbu gledamo na beogradskoj šljaci. Drži odličan servis novaka u igri u ovom trenutku, pogađa još jednom na brejk loptu "te" liniju. Konačno je razbio ritam rivala kog je naterao na grešku Novak - prednost za Srbina.

FOTO: Tanjug

2:4 - Pao je Đoković nakon brejka, odlučio se za nekoliko čudnih poteza, a na kraju potvrđuje Rubljov sa nulom brejk.

2:3 - Čak tri brejk lopti imao je Rubljev, iskoristio je prvu.

2:2 - Dve brejk lopte na startu je imao Novak Đoković, oba puta siguran je bio rival. Fantastično pritiska Đoković rivala, nošen podrškom sa tribina dva puta je došao do izjednačenja, ali su se nastavili odlični servisi Rusa, izjednačenje  - 2:2.

FOTO: Tanjug

 2:1 - Đoković rivalu odgovara istom merom, dolazi do tri gem lopte. Ne dozvoljava Rubljov da domaći teniser gem završi nulom, gledali smo još jedan poen sa preciznim i snažnim udarcima. Velika borba pripala je Novaku 40:30.

1:1 - Zanimljivo je da odmah na startu gledamo dugačke razmene. Rublev na svoj servis dolazi do 40:0, a poslednji poen dobio je as udarcem. Usledio je jak forhend za izjednačenje.

1:0 - Odličan na svom servisu bio je Novak. Pokušao je rival da riternima dođe do brejk lopti, ali je siguran kada je najpotrebnije bilo bio Novak.

Zanimljivo je da su teniseri odlučili da pred početak meča umesto bacanja novčića odlučili da izbor strana prepuste tradicionalnom kucanju jaja. Pogledajte ovde kako je to izgledalo

UOČI MEČA

Zanimljivo je da je Novak Đoković na finale u Beogradu čekao punih 11 godina, kada je turnir Srbija open u pitanju. Zanimljivo je da ćemo baš na Uskrs gledati pravoslavno finale i to usred Beograda gde će navijači imati priliku da gledaju vrhunski tenis.

Još jedan kuriozitet pred ovaj meč, koji se igra  na poseban dan za pravoslavne vernike jeste da Novakov protivnik nosi isto ime kao poznati ruski ikonopisac (Andrej Rubljov) koji preminuo 29. januara 1430. godine u Moskvi...

Do sada su se Novak Đoković i Andrej Rubljov sastali samo jednom, na završnom mastersu, slavio je srpski teniser.

Rubljov je najavio naredni meč.

 - Navijači me podržavaju. Dobar je osećaj, neverovatan, specijalan. Osećam podršku. Zahvalan sam. Znam da će sutra podržavati Novaka. Njegov je turnir, teren, grad. Igraću protiv jednog od najboljih igrača ikada. Probaću da igram najbolje što mogu, opušteno. Videćemo šta će se desiti. Izaći ću. On zna sve, može da uradi sve. Može da se brani, trči, napada. Sve radi savršeno. Igrao je više finala Grend slemova, polufinala, mečeva. Boriću se za svaku loptu, igraću svoju igru, rekao je Rus uoči duela sa Novakom.

Đoković je sve mečeve na turniru dobijao u tri seta.

- To nije bio plan, gledam uvek da meč dobijem u dva. Nosite se s onim što imate na terenu i gledate da se izvučete. Uzimajući u obzir manjak mečeva, dobro je što sam igrao sve u tri seta. Fizički sam dobro, samouvereniji sam. Uvek može mnogo bolje, ali na dobroj sam putanji. Sutra me očekuje najteži meč turnira. Hvala mu što je došao u Beograd, ne treba to zaboraviti ni njemu ni Karenu. Ipak smo najniža kategorija turnira, ali izabrali su nas pre Barselone, to nam puno znači za organizaciju turnira.

Ističe važnost turnira u beogradu.

- Stalo mi je da ovaj turnir živi i da ima sportsku pažnju u regionu. Pored Umaga, jedini je turnir iz 250 koji imamo u regiji. Napredak u odnosu na prošlu godinu je veliki. Manje je restrikcija, nema korone. Predivno je videti pun stadion. U 110 zemalja sveta nas vide. Biće u nedelju fešta za publiku, očekujem pune trinine, rekao je Đoković.

BONUS VIDEO: BEKERA ŽENE KOŠTALE GLAVE: Posle bankrota, preti mu sedam godina robije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)