ŽESTOK ODGOVOR KINEZA: "VTA je izdajnik olimpijskog duha"

Novosti online

02. 12. 2021. u 16:29

KINA je žestoko reagovala na odluku Ženske teniske asocijacije (VTA) da suspenduje sve turnire u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, uključujući i onaj u Hongkongu.

ЖЕСТОК ОДГОВОР КИНЕЗА: ВТА је издајник олимпијског духа

Tanjug/AP

VTA je reagovala zbog optužbi nekadašnje prve dubl igračice sveta Peng Šuai, koja je nestala nakon što je jasno optužila bivšeg visokog zvaničnika Kine, vicepremijera Džanga Gaolija, da ju je napastvovao.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nije direktno komentarisao odluku VTA, ali je ponovio da se Kina "protivi politizaciji sporta", preneo je Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je predsednik ovog tela Tomas Bah održao još jedan video poziv sa Peng, posle onog iz prošlog meseca.

 - Delimo zabrinutost mnogih ljudi i organizacija o stanju i bezbednosti Peng Šuaji. Zbog toga je u sredu tim MOK razgovarao putem video linka sa njom još jednom - objavio je MOK.

Peking je ostao nem na optužbe Peng i blokirao je diskusije na ovu temu na internetu.

List "Global tajms" na engleskom jeziku, koji je pod okriljem vladinog "Pipls dejlija", kritikovao je VTA, optuživši tu organizaciju da je "uvela politiku u ženski tenis" i da služi kao poluga zapadnom javnom mnjenju.

 - VTA je izdajnik olimpijskog duha. Neke snage na Zapadu podstiču na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022 godine - navodi "Global tajms" na Tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni