"IZVINJAVAM SE U IME MOJE DRŽAVE" Brutalan napad na Novaka, Đoković odmah dobio podršku legende

Novosti online

26. 10. 2021. u 15:47

NOVAK Đoković je ovih dana u centru pažnje teniske javnosti zbog situacije sa Australijan openom, koronavirusom i vakcinacijom, a usred silnih kritika koje upućuju mediji te zemlje, ali i sa ostalih meridijana na kojima se govori mahom engleskim jezikom, dobio je i jedno izvinjenje.

ИЗВИЊАВАМ СЕ У ИМЕ МОЈЕ ДРЖАВЕ Бруталан напад на Новака, Ђоковић одмах добио подршку легенде

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, već mesec dana traju najave australijskih vlasti da će na tamošnjem grend slemu, koji je na programu od 17. januara 2022, moći da učestvuju samo teniseri i teniserke koji su primili bar dve doze vakcine protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa.


Nole nije promenio svoj davnašnji stav da neće javno da govori o tome da li se vakcinisao ili ne, imao je u tome veliku podršku nekih kolega, poput Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa, trenutno drugoplasiranog i trećeplasiranog na najnovijoj ATP listi, ali se, naravno, kolege tu ne pitaju mnogo, već čelni ljudi Australije, dok brojni strani mediji stalno prozivaju srpskog asa. Epiteti kao što je "antivakserska zvezda" samo su jedan vid omalovažavanja najboljeg tenisera na planeti, a sada se otišlo i korak dalje. Predaleko, može se reći.

Jer, kako drugačije i nazvati naslov čuvenog australijskog medija "Australijan", koji glasi: "Da li je Đoković vredan toga da ugrozimo AusOpen?". 

Taj tekst, u kome se oštro kritikuje mogućnost da se na predstojećem grend slemu možda dozvoli i nevakcinisanim teniserkama i teniserima da se nadmeću, za metu je odabrao upravo najuspešnijeg srpskog sportistu. On je uzet kao fokus autora, kao "krivac" za to što se "izgleda popuštaju mere", inače veoma striktne, pa otuda i pomenuti naslov.

A nakon takve reakcije na otkriće američkog novinara Bena Rotenberga, da je Ženska teniska asocijacija (VTA) posle razgovora sa Kregom Tajlijem, prvim čovekom Australijan opena, poslala pismo teniserkama o tome da će potpuno vakcinisani sportisti moći da igraju bez ikakve samoizolacije ili ograničavanja sloboda kretanja, a da će nevakcinisani morati i u 14-dnevni "strogi karantin" i potom redovno da budu testirani na SARS-CoV-2 tip koronavirusa, neki poznati žitelji Australije rešili su da dignu glas.

Jedan od onih koji je to javno učinio je legenda tamošnjeg tenisa, bivši direktor Australijan opena Pol Meknami.

Kada je na Tviteru video da je neko objavio link ka pomenutom tekstu "Australijana", zgrožen i naslovom i sadržajem poručio je:

- Izvinjavam se u ime moje države.

A kada to kaže Pol Meknami, to onda odjekuje i Australijom.

Jer, u pitanju je čovek koji ne samo da je "dirigovao" najvećim teniskim turnirom u toj zemlji, već je pet puta osvajao grend slem titule, od čega četiri u muškom dublu, a jednom u igri mešovitih parova. Ima i trofej Dejvis kupa, bio je svojevremeno najbolje rangirani igrač sveta u dubl konkurenciji i, što je posebno zanimljivo, uopšte se ne libi da stane na stranu srpskog asa, ne samo u ovoj "vakcina-situaciji".

Foto P. Milošević

Vakcina


 
Čovek koji najglasnije brani Novaka Đokovića u Australiji

Novak Đoković je mnogo puta bio kritikovan, neretko i otvoreno napadan u medijima, a Pol Meknami redovno je dizao glas u Noletovu odbranu.

Na primer, kada je ATP doneo odluku da se srpskom teniseru zabrani učešće u izborima za Savet igrača, jer je osnovao svojevrsni sindikat, Asocijaciju profesionalnih tenisera (PTPA), izazvala je mnogo pažnje i reakcija. Jednu od njih je javno izneo upravo i nekadašnji direktor Australijan opena:

- Tužno je to što rade Đokoviću. Neverovatno je da je svetskom broju jedan praktično zabranjeno da se bori za prava tenisera - rekao je tada Meknami, dodajući: - Mislim da ovo nije demokratija i da ovo nisu principi na kojima treba da počiva ATP. Osnivači ove organizacije, uključujući i velikog Artura Eša, stideli bi se zbog ovakve odluke, koja je pre svega usmerena protiv tenisa.

Ili, kada su neki svetski poznati mediji počeli da "razapinju" Novaka jer pokušava da uvede neke novine u način funkcionisanja belog sporta, Meknami je istakao:

- Sramota me je kao bivšeg člana ATP borda. Nečuveno je da svetski broj jedan nema nikakvu zaštitu od ATP-a!

A kada se Rafael Nadal po nedavnom dolasku u Vašington osvrnuo na učešće Novaka Đokovića u Tokiju, i pritom posebno pričao o lomljenju reketa i bacanju istog na tribine, što je nazvao "neprihvatiljivim", australijska legenda je naglasila:

- Iznenađen sam da se Rafa uopšte upustio da komentariše nešto po tom pitanju (o kolegi, koji radi ono što i mnogi drugi). To nije po opštem kodu ponašanja među sportistima. Prosto, to se ne radi.

  

BONUS VIDEO  Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (7)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?