ДИСКРИМИНАЦИЈА И УЛТИМАТУМ! Ђоковић добио подршку од Медведева и Циципаса

Новости онлине

22. 10. 2021. у 12:06

ОНО што су Аустралијанци на почетку причали увијено, све више постаје и званично - неће допустити иностраним тенисерима да наступе у Мелбурну ако нису примили вакцину.

ДИСКРИМИНАЦИЈА И УЛТИМАТУМ! Ђоковић добио подршку од Медведева и Циципаса

Фото: Танјуг/АП

Без обзира на општепознату чињеницу да је Аустралија континент и земља за себе (помало изолована), таква је објава прилично изненађујућа.

Јер ни у једној држави још вакцина против коронавируса није уведена као (законска) обавеза, него је још увек на нивоу препоруке.

– Добили смо савет од наших здравствених радника и наших здравствених саветника да у Аустралију не пуштамо људе који се нису вакцинисали са две дозе – рекао је аустралијски министар за имиграцију Алекс Хок на конференцији за медије, а на питање о Новаку Ђоковићу одговорио је:

– Немам посебну поруку за Ђоковића. Имам поруку за све који желе да дођу у Аустралију, па и за њега – мораће се примити две дозе вакцине – поновио је Аустралијанац.

Фото: АП

 

Ситуација је сада јасна, Ђоковићу је послат ултиматум: или ће се вакцинисати или ништа од одбране Аустралијан опена и освајања 21. гренд слем наслова.

Србин засада не открива шта ће учинити, не зна се ни да ли је примио вакцину, али се претпоставља да није. 

– Пратим ситуацију, а коначну одлуку донећу почетком новембра. Страшно је то што се догађа у друштву између вакцинисаних и невакцинисаних. Не могу да верујем да смо спали на то да дискриминишемо људе према томе хоће ли се вакцинисати или неће. Јако сам разочаран друштвом и медијима који врше притисак на све људе – рекао је недавно Ђоковић.

Нешто би о овоме требале рећи и тениске организације, пре свега ИТФ, АТП и ВТА, али оне засад ћуте. У принципу, правило би било да, ако земља домаћин (Аустралија) не може осигурати улазак свима, онда јој се такмичење одузима. Ипак, овде се очито ради о дискриминацији играча из иностранства у односу на аустралијске тенисере, који, како ствари стоје, за наступ неће морати да буду вакцинисани.

Фото: АП

 

Уз Новака су стали и његови највећи ривали у последњих годину дана Данил Медведев и Стефанос Циципас.

- Свиђа ми се Новакова изјава поводом целе ове ситуације. Као што је рекао, вакцинација је лична ствар и нема потребе да ико јавно износи свој статус по том питању. Ја сам такође одлучио да се не изјашњавам о томе - рекао је Медведев, а пренео „Убитетнис.нет“

- Ускоро ће се ионако сазнати ко је вакцинисан, а ко не. Наравно, неки тенисери ће се пред Аустралијан опен можда изјаснити као повређени, али то је само игра речи - додао је руски тенисер.

Он је такође истакао да његова жеља да заигра у Мелбурну није спорна.

-Желим да играм у Аустралији, то је све што могу да кажем - закључио је Данил Медведев.

Са друге стране, трећи рекет света Стефанос Циципас истиче да је спреман да испуни све услове како би се такмичио на првом гренд слему, као и да ће се вакцинисати оног момента када вакцина постане и обавезна.

- Играћу под условима који буду званично постављени. Мислим да је то фер - истакао је грчки тенисер.

Ипак, попут Ђоковића и Медведева ни он није желео да открије свој вакцинални статус.

- Жао ми је, али нећу откривати ништа од свог медицинског статуса, хвала - кратко је поручио Циципас, а пренео „Неоскосмос.цом“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)