ЂОКОВИЋ ОБАРА РЕКОРДЕ И ПОРЕД ПРОМЕНЕ ПРАВИЛА: Најновија АТП листа, историјски подвиг "иза ћошка"

Новости онлине

25. 10. 2021. у 07:13

НОВАК Ђоковић је сковао план да остане на тениском врху и по новим правилима која о томе одлучују.

ЂОКОВИЋ ОБАРА РЕКОРДЕ И ПОРЕД ПРОМЕНЕ ПРАВИЛА: Најновија АТП листа, историјски подвиг иза ћошка

ФОТО: АП/Тањуг

Подсетимо, због коронавируса Асоцијација тениских професионалаца се у последњих годину и по дана довијала како да "заштити" играче који, из личних или пандемијских разлога, не могу да играју све турнире које би желели да играју, а на све то - увела је и нова правила која одлучују ко је то "најбољи у једној години".

Оно прво, "заштита рејтинга играча у пандемијским условима", обављало се чувањем појединих освојених бодова и по две сезоне, без обзира на то да ли се играло на надметањима или не. Тако је Роџер Федерер остајао у врху и поред одсуства с огромног броја такмичења, јер су му се рачунале "претходне заслуге", мада је и томе почео да долази крај када је прошле седмице "обрисан" учинак са чак осам турнира. А оно друго, ко ће бити "најбољи у години", сада се не рачуна по ситуацији на АТП листи, већ на АТП трци, у којој се гледају само освојени бодови у 2021, а не њихов однос у односу на минулу сезону.

И, када је о АТП листи реч, Новак Ђоковић засад нема никакав проблем на њој - започео је 344. седмицу владавине и тиме само увећао свој рекордни учинак по томе.

Далеко иза њега су остала остварења Федерера (310 седмица), Пита Сампраса (286), Ивана Лендла (270), Џимија Конорса (268), а о Рафаелу Надалу да и не говоримо овог пута (209 недеља на врху АТП листе).

Фото: Н.Параушић

Новак Ђоковић и Роџер Федерер

Међутим, због новонастале ситуације око проглашења ко је најбољи тенисер у једној години, а он би и то да постане и обори још један рекорд (по шест пута су то учинили он и Пит Сампрас засада), Новак Ђоковић је сковао план да се врати на мастерс у Паризу, који се одиграва од првог дана новембра, и можда већ тамо обезбеди и тај подвиг.

Наиме, како је разлика између њега и другопласираног Данила Медведева таква да би Рус могао да га у АТП трци престигне до краја 2021, Ноле би, ако се све одигра по једном од повољних сценарија, могао да обезбеди седму "круну" као најбољи играч сезоне - и пре него што заигра на завршном мастерсу који се игра у Торину.

За тако нешто потребно је да:

1) Ђоковић уђе у париско финале, а Медведев то не успе, или

2) да Ђоковић дође до полуфинала у Паризу, а да Рус не освоји титулу.

Деси ли се неки од ова два случаја, Новак Ђоковић ће и пре завршног мастерса обезбедити да 2021. заврши с наградом "Најбољи тенисер године", иако ће на АТП листи свакако бити први бар до јануара 2022, али - АТП листа више није "меродавна" за поменуто признање.

ФОТО: АП

Новак Ђоковић и Данил Медведев

Пад појединих српских тенисера


Што се тиче српских тенисера који су на АТП листи иза Новака Ђоковића, неки од њих су забележили падове.


Од оних из елитне групе напредовао је само Ласло Ђере, и то са 53. на 52. позицију, Душан Лајовић је остао 33, а на листи су "склизнули" и Филип Крајиновић  (са 37. на 40. место), и Миомир Кецмановић (са 71. на 73. место, што је за десет позиција мање него пре две седмице)...
АТП листа:

1. Новак Ђоковић (Србија) 11.430 бодова

2. Данил Медведев (Русија) 9.630

3. Стефанос Циципас (Грчка) 7.930

4. Александер Зверев (Немачка) 6.680

5. Рафаел Надал (Шпанија) 5.635

6. Андреј Рубљов (Русија) 5.560

7. Матео Беретини (Италија) 4.688

8. (9.) Каспер Руд (Норвешка) 3.615

9. (8.) Доминик Тим (Аустрија) 3.405

10. Хубер Хуркач (Пољска) 3.378

---

33. Душан Лајовић (Србија) 1.556

40. (37) Филип Крајиновић (Србија) 1.402

52. (53) Ласло Ђере (Србија) 1.137

73. (71) Миомир Кецмановић (Србија) 936

БОНУС ВИДЕО Новак Ђоковић пева "Пукни зоро" - снимак о коме прича Србија

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)