OSVRT: Novak, koji se retko rađa

MIRKO STAMENKOVIĆ

12. 07. 2021. u 21:47

PAO je Vimbldon. Na redu je Tokio. A onda Njujork. I nema razloga ne reći - Novak je odista nešto što se retko rađa u bilo kojoj oblasti, bilo kojoj sferi zanimanja, u bilo kojoj zemlji. Ali, i sa onim nacionalnim nasleđem da se nikada ne predaje, što je svojevrsno većini Srba!

ОСВРТ: Новак, који се ретко рађа

FOTO: Arhiva

I upravo iz tih razloga sam se opredelio da se posle mnogo decenija vratim na početke svoje novinarske karijere. Kao novinar sportske rubrike "Borbe" na Tašmajdanu sam imao prilike da gledam australijske tenisere, a među njima i kasnije jednog od nenadmašivog u vreme amaterskog, a kasnije i profesionalnog tenisa - Roda Lejvera. I, sada - sa posebnim interesovanjem očekujem njegovu reakciju, jer već godinama osporava da je Novak nenadmašiv u ovoj eri. I sasvim sigurno i u kojem veku iza nas. Dakle, trajno među najboljima u istoriji teniskog sporta. Danas nema podele na profesionalce i amatere. A Novak Đoković, svetski broj 1, na dobrom je putu da odista i bez pogovora bude svuda priznat kao najbolji svih vremena.

Novaku do kraja godine ostaje da osvoji i grend slem u Njujorku. Što se tiče Olimijade u Tokiju, jeste izazovno imati i tu titulu, ali je pod velikim znakom pitanja - vredi li jedna takva titula, zbog mogućnosti da se zarazi. Igre u Japanu će biti bez publike upravo zbog toga što je korona u punom jeku, a sportisti će biti u nekoj vrsti karantina.

Trenutno je neopozivo da je u svemu potvrdio da je prestigao Federera i Nadala. I, time dokazao da je najbolji svih vremena. Moja pažnja, kao nekadašnjeg novinara specijalizovanog za tenis, tokom meča je bila usmerena na kraj meča. Zapravo, hoće li se čuti i onaj njegov već tradicionalni "krik", kojim izbacuje iz sebe sve unutrašnje pritiske i zadovoljstvo da je ostvario ono što je sam sebi nametnuo.

Dakle, daleko sam od pomisli da je to odgovor na provokacije publike. Najčešće baš u Vimbldonu. Uveren sam da je to potreba sebe osloboditi svih onih unutrašnjih preživljavanja i dobijenih i izgubljenih poena. I nisam ga čuo. Zato niko nema pravo da i ubuduće našem i svetskom broj 1, taj "krik" oslobađanja samog sebe svih unutrašnjih pritisaka - pripisuju kao "obračunu" sa delom gledalaca, koji tokom igre misle da mogu da ga dekoncentrišu. Snaga šampiona je upravo u tome. Verovati u sebe. Kao i prekjuče na Vimbldonu - u prvom setu je poveo sa 5:2, a izgubio taj set sa 7:6 Malo je onih koji posle toga zaigraju bolje nego ikada.

I valja istaći da je Vimbldon ovog puta pozdravio svetskog br. 1 iskrenim aplauzom. Đoković se tokom celog ceremonijala dodele pehara ponašao krajnje dostojanstveno i smireno. Naš šampion svih vremena izdigao se iznad svega i svih koji stalno pokušavaju da "love" i najmanju sitnicu u ponašanju Srbina, koji je na svetskom tronu u tenisu.

I jedan naoko sitni detalj, ali koji više od svega govori o mentalitetu i stvarnom karakteru svetskog br. 1 svih vremena. Reč je o sitnom detalju. U sećanju mi je da je francuska TV vrlo brzo izbacila detalj kako jedan mališan iz zabavišta skače od radosti što mu je Đoković poklonio reket kojim je osvojio Rolan Garos. Mališan je dotle neprekidno navijao za Novaka i prosto ga podsećao na sina, sličnog uzrasta, koji isto tako strasno preživljava svaki potez oca.

Ovog puta, Novak je, uprkos svim naporima da se koncentriše samo na igru, a ne i na ambijent, zapamtio da je jedna kosooka devojčica sličnog uzrasta kao i predškolac u Parizu, zdušno navijala za Đokovića. Posle prijema pehara, obilazeći publiku na stadionu, zapamtio je gde je ta devojčica i poklonio joj reket. To je sitnica koja osvaja gledalište, ali koja, govori i o Novaku kao čoveku, a ne samo sportskom šampionu.

Dakle, poenta je u tome da je tokom teškog meča, pune koncentracije samo na igru, Novak zapamtio i tog dečaka i tu devojčicu i nagradio ih "pobedničkim reketom". Imali išta ljudskije od toga?! I valja se ponositi i time, a ne samo Novakovim osvojenim titulama.

Naše pravo je da sve ovo doživljavamo na različite načine. Ali, jedan Srbin, Novak Đoković, danas je neprikosnoven u tenisu. U svakom slučaju jedini iz jedne male, ali stamene zemlje i nacije!

Srbija od juče ima razloga da se hvali i time, a ne samo da smo u svetskom vrhu kada je reč o borbi sa koronom i vakcinacijom svih, osim generacije mladih, koji se nepotrebno junače ili se boje jednog uboda iglom!

Autor je bivši glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", od 1969. do 1973.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)