SAMO VAKCINA ČUVA IGRE: Danas je u Tokiju trebalo da počne najveće sportsko takmičenje

S. Krstović

24. 07. 2020. u 08:10

DA nije pandemije virusa korona danas bi se u Tokiju svečano otvorile 32. Letnje olimpijske igre.

САМО ВАКЦИНА ЧУВА ИГРЕ: Данас је у Токију требало да почне највеће спортско такмичење

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Na žalost, umesto da se svet raduje podvizima sportista, poslednjih meseci vodi se grčevita borba sa kovidom 19, koji iz dana u dan na planeti odnosi sve više života. Zato svi polažu nadu da će naučnici pronaći vakcinu, jer bez nje teško da će se dogodine od 23. jula do 8. avgusta održati Igre. Bar, tako poručuju Japanci.

- Ako situacija ostane ovakva, nije moguće da se dogodine održe Olimpijske igre - priznao je prekjuče Joširo Mori, predsednik Organizacionog odbora LOI u Tokiju.

I dok se MOK i Japanci bore da se Igre ne otkažu, njihovo odlaganje 24. marta ove godine sportisti su primili na različite načine. Posle prvog šoka (slavna američka gimnastričarka Simon Bejls je priznala da je sela i zaplakala), polako su shvatali da je nemoguće boriti se sa višom silom i da je zdravlje najpreče. Ipak, najteže je palo onima koji su planirali da se poslednjih dana jula i prve nedelje avgusta na veličanstven način oproste od velike scene. Sada će mnogi neplanski morati da produže karijeru za godinu dana. Ali, bilo je i onih kojima odlaganje ide u prilog, jer će uspeti da saniraju povrede, a i biće za godinu dana iskusniji i veruju mnogo bolji nego što bi bili da se Igre sada održavaju.

MOK SE NE PREDAJE

U MOKU se ne predaju tako lako i nadaju se da će se dogodine u Tokiju ipak održati Olimpijske i Paraolimpijske igre. Uostalom, Međunarodni olimpijski komitet izdvojio dodatnih 800 miliona dolara kako bi pomogao organizatoru.

Inače, Japan je dosada zvanično potrošio preko 12 milijardi dolara, a pomeranje za godinu dana koštaće ga još oko tri milijardi. Međutim, mnogi procenjuju da će troškovi biti još veći.

Mnogi asovi podsećaju i da je narušen četvorogodišnji rad, jer su planirali da baš u Tokiju 2020. dostignu maksimalnu formu. Međutim, zbog višemesečne pauze svi su se vratili nekoliko koraka unazad i pitanje je da li mogu i za godinu dana budu onakvi kakvi su bili pre nego što je buknula pandemija.

Ono što važi za strane sportiste, važi i za naše. Neki su planirali da stave tačku u reprezentaciji, neki da osvajanjem zlata ostvare snove, a neki da steknu iskustvo za Igre 2024. u Parizu. I naša sportska javnost je gajila velike planove, svi su očekivali da će u Tokiju nadmašiti učinak iz Rija 2016, odakle su se Srbi vratili sa osam trofeja: dva zlata, četiri srebra i dve bronze.

Foto: EPA-EFE/DU XIAOYI/POOL

Ike Rikako u Tokiju

Titule su trebalo da brane vaterpolisti i rvač Davor Štefanek, a zlato su ciljali najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji je lane igrao na turniru u Tokiju kako bi osetio teren i atmosferu, svetske prvakinje odbojkašice, atletičarka Ivana Španović u skoku udalj, koja je rekla da je njen olimpijska san na čekanju... Trofeje su planirali i ostali srpski asovi, pre svega u streljaštvu, tekvondu i kajaku. A po običaju, očekivalo se i da neko prijatno iznenadi.

Sada svi pronalaze načine da ostanu koliko toliko u formi, s velikom nadom da im se zbog pandemije neće raspršiti olimpijski san.

SRBIJA IMA OSIGURANA 63 MESTA

DO marta, kada su odložene Igre, sportisti su se borili za kartu za Japan. Olimpijsku vizu već je obezbedilo i 63 sportista iz Srbije: Čaba Silađi, Anja Crevar, Velimir Stjepanović (plivanje), Ivana Španović, Armin Sinančević (atletika), Milica Mandić, Tijana Bogdanović (tekvodno), Mihail Kadžaja, Mate Nemeš, Stevan Micić (rvanje), Strahinja Stefanović, Milica Starović (kajak), Miloš Vasić, Martin Mačković (veslanje), Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sonja Vukašinović, Jasmina Milovanović (streljaštvo), vaterpolisti, odbojkašice, stonoteniseri, košarkašice i basketaši u "3 na 3"...

Kvalifikacije su obezbedili košarkaši i rukometašice, a poslednje šanse imaće i ostali sportisti. Učesnici teniskog turnira odrediće se na osnovu rang lista, a jasno je da će sigurno igrati Novak Đoković. U nekim sportovima, kao u streljaštvu, rvanju, kajaku osigurane su kvote...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!