RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju

Novosti online

24. 04. 2024. u 15:44

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

РУС, ОЛИМПИЈСКИ ШАМПИОН, ШОКИРАО СВЕТ: Они који деле санкције Русима - ово нису могли ни да сањају

FOTO: AP

Nedugo nakon što je počeo rat u Ukrajini 2022. godine, počele su i brojne sankcije Ruskoj Federaciji. Ruski sport uopšte nije izostavljen: i ekipe i maltene svi pojedinci nisu mogli da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima, a oni koji jesu mogli (poput tenisera) to su uspevali samo uz ponižavajuće uslove - da se nastupi bez nacionalnih obeležja, poput grba i himne, a isključivo uz "neutralnu zastavu". 

I, nešto tako se Rusima sprema i za predstojeće Olimpijske igre. Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koliko-toliko je uspeo da izdrži pritiske pojedinih iz "zapadnog sveta" koji su insistirali da ruski sportisti uopšte ne učestvuju u Parizu 2024, ali se i on drži onoga da se određeni nivo sankcija mora "održavati", pa će Rusi koji budu učestvovali na Olimpijskim igrama ove godine - isključivo to činiti u pojedinačnoj konkurenciji, u tirkiznoj opremi i takvoj, "neutralnoj" zastavi, "himni" koja je za njih kompnovana samo za ovaj događaj i uz još neke uslove, u zavisnosti o kom sportu se radi.

Recimo, Svetska gimnastička federacija je propisala za Ruse i sledeće:

"1) Na nadmetanja mogu da dođu samo oni sportisti koji nisu javno podržavali specijalnu vojnu operaciju i nemaju veze sa oružanim snagama;

2) sportistima se ne dozvoljavaju nacionalni simboli na njihovoj opremi. Uz to, zabranjeno je svako intoniranje ruske himne i (dosad nezabeleženo) javno verbalno iskazivanje kom narodu se pripada;

3) zainteresovani za međunarodna takmičenja moraju da napišu molbu na engleskom jeziku, a o njoj se će odlučivati u roku od 30 dana;

Uz to, pored sportista, samo šef delegacije, trener, doktor i fizioterapeut mogu da dobiju dozvolu da dođu na takmičenja, nikakva druga zvanična lica".

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je, na sve to, "dopisao" i svoje novo pravilo:

Čak i da nadležna svetska federacija za neki sport izda dozvolu određenom ruskom takmičaru da može da učestvuje na pariskim Igrama, konačnu odluku daće novoformirana posebna komisija MOK-a, koja će, iz svog, "neutralnog ugla", videti da li taj sportista odgovara ili ipak ne odgovara za olimpijsko nadmetanje.

I...

Ruski gimnastičari su rešili da na svoj način odgovore svetskim sportskim moćnicima:

Rešili su da, kolektivno, uopšte ne odu na Olimpijske igre u Pariz.

Baš oni, ruski gimnastičari, koji su na prošlim Olimpijskim igrama bili drugi najuspešniji, sa 10 medalja (dve zlatne, po četiri srebrne i bronzane, od čega je bolja bila samo Kina sa 11 odličja), radije neće učestvovati na olimpijskom nadmetanju u Parizu, nego se odreći svoje zastave.

Govoreći za TASS, olimpijski šampion u gimnastici iz Tokija 2021, Nikita Nagorni, pojasnio je da mu ne pada na pamet da pristane na pomenute uslove. Ali, dodao je i da treba imati razumevanja za one Ruse koji u Pariz krenu.

Evo šta je tačno rekao legendarni ruski sportista, 27-godišnjak koji bi u "Gradu svetlosti" mogao da ispiše nove stranice istorije gimnastike, iako su mnoge već ispunjene njegovim imenom (Nagorni je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio zlato u ekipnom nastupu, bronzu u višeboju i razboju, dok je ekipni olimpijski vicešampion bio u Rio de Žaneiru 2016. Trostruki je prvak sveta, a osmostruki šampion Evrope).

- Predsednik naše države (Vladimir Putin) je rekao da neće biti kritkovan niko ko ode na Olimpijske igre. Štaviše, dobiće svu podršku ona osoba koja ode i tamo nastupi, a naročito oni koji osvoje zlato. A za sportistu je bolje da se vrati u domovinu sa zlatnom medaljom nego da ne ode uopšte. Pa, ako ste 100% sigurni u sebe, možete da odete i borite se za prva mesta. U isto vreme, nama je jasno da smo mi, olimpijski šampioni, već ostvarili naš rezultat, odbranili smo čast naše zemlje i doneli zlato kući prvi put posle 25 godina. Naravno, lako je nama sada da kažemo "eto, mi nećemo da idemo, ostaćemo" i tako dalje. Ali na svakom sportisti ponaosob i njegovom Savezu je da donese odluku. Rezultat se, naravno, uvek gleda i on je važniji od mnoga toga, ali pre svega, trebalo bi da se gleda šta radiš za otadžbinu - poručio je Nagorni.

I, tu leži ključ neočekivanog odgovora svetskim sportskim moćnicima. U slobodi da se kaže "nećemo tako da se igramo, jer postoji nešto vrednije od igre - otadžbina".

Oni koji su određivali sankcije tako su ostali bez mogućnosti da pokazuju svoju silu: nemaju nad kime da sprovode pomenute odluke, jer je žrtva, jednostavno, rešila da iz te priče izađe. Sport će svakako biti siromašniji za neke asove (uostalom, u Pariz su odbili da odu i sledeći ruski reprezentativci u sportskoj gimnastici - Denis Abljazin, David Beljavskij, Artur Dalalojan i pomenuti Nagorni, koji su osvojili timsko zlato na minulim Igrama kada se radi o muškarcima, a i Lila Ahaimova, Viktorija Listunova, Angelina Meljnikova i Vladislava Urazova su osvojile ekipno zlato kod dama), no, kao što smo vam već nedavno pisali na portalu "Novosti" kada su nešto slično izvele dve legende ritmičke gimnastike: 

Nije sve u (olimpijskom) zlatu.

Ima nečeg i u srcu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)