AFRIKA TUGUJE: U Keniji odaju počast Kelvinu Kiptumu, uoči nacionalne sahrane

Tanjug

22. 02. 2024. u 11:00

Stotine ljudi odalo je danas u Keniji počast Kelvinu Kiptumu, svetskom rekorderu u maratonu koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pre 11 dana.

АФРИКА ТУГУЈЕ: У Кенији одају почаст Келвину Киптуму, уочи националне сахране

FOTO: Tanjug/AP

Praćen pesmom ili u tišini, kovčeg okružen cvećem velike nade kenijske atletike prošao je ulicama grada Eldoreta i uputio se ka Itenu, obližnjem gradu i poznatom centru za obuku trkača na duge i srednje staze.

Kiptum, koji je imao 24 godine, biće sahranjen u petak, u prisustvu predsednika Kenije Vilijama Ruta. Nacionalna sahrana biće održana u Čepsamu, selu u dolini Rift gde su živeli sportista i njegova porodica.

"Ostala je velika praznina u kenijskoj atletici i biće potrebno vremena da se ona popuni", rekla je za Frans pres šefica omladinskog programa u Atletskom savezu Kenije Barnaba Korir.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u noći 11. na 12. februar pored Kiptuma stradao je i njegov trener Žerve Hakizimana.

Po rečima sudskog lekara, Kelvin Kiptum, čije su toksikološke analize još u toku, preminuo je od teških povreda glave.

Smatran zvezdom u usponu kenijske i svetske atletike, Kiptum je gromoglasno ušao u svet maratona oborivši svetski rekord na svojoj trećoj zvaničnoj trci, na maratonu u Čikagu prošlog oktobra. On je tada stigao do rekorda od 2:00,35 sati, oborivši tako rekord sunarodnika Eliuda Kipšogea iz 2022. godine (2:01,09).

On je najavio i da će 14. aprila u Roterdamu pokušati da postane prvi atletičar koji je istrčao maraton ispod granice od dva sata.

Kiptum je počeo redovno da trči 2016. godine. On je 2019. godine slavio na dva polumaratona u samo dve nedelje, u Kopenhagenu i Belforu, kada mu je Žerve Hakizimana ponudio da ga trenira za maraton.

Njegov trener govorio je da je Kiptum trčao više od 250 kilometara nedeljno, ponekad i više od 300, što nisu bile tako česte brojke u svetu atletike.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave