PORUKA MLADIMA DA SE BAVE SPORTOM : Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada čuva bogatu baštinu

S.B.

25. 12. 2023. u 11:56

NEGOVANjE sportske baštine i obeležavanje jubileja najznačnijih uspeha, nije samo potsećanje na bogatu tradiciju, nego i dodatni motiv i poruka mladim sportistima da se uz dobar rad mogu postizati vrhunski rezultati.

ПОРУКА МЛАДИМА ДА СЕ БАВЕ СПОРТОМ : Асоцијација спортских легенди и ветерана Новог Сада чува богату баштину

S.B.

To potvrđuje Asocijacija sportskih legendi i veterana Novog Sada, koja manifestacijom „U slavu sporta“ sumira rezultate u godini na izmaku dodeljujući jubilarne nagrade i primajući pod svoje okrilje počasne članove .

Tako su novosadske sportske legende u amfiteatru „Spens-a“ , uz podršku počasnog člana asocijacije, Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i potpredsednika Žarka Zečevića, uručili platinastu plaketu Slavku Obadovu, legendarnom džudisti , za 50 godina od osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u sambou 1973. godine. Zlatne plakete za 40 godina od ostvarenih rezultata pripale su Jasmini Perazić, za bronzu u košarci na OI u Moskvi 1980, Oliveri Smiljanić, za bronzu u streljaštvu na EP 1983, i Džudo klubu Partizan HINS, za titulu šampiona Jugoslavije i pobednika Kupa 1983. godine.

Specijalne plakete dodeljene su reprezentaciji Srbije u „basketu 3h3“, Rukometnom klubu Vojvodina, atletičarki Ivani Španović i njenom treneru Goranu Obradoviću.

Naša asocijacija tokom godine ima niz aktivnosti i redovno prati rezultate sportista. Ova godina je bila veoma uspešna za novosadski sport, jer smo dobili dva svetska prvaka, Ivanu Španović i basketaše „tri na tri“, tako da sada Novi Sad ima 65 svetskih prvaka. Kada se tome dodaju i uspesi naših sportista iz cele Srbije, šaljemo jasnu poruku mladima da se u našoj maloj zemlji, uz dobar radu mogu postizati vrhunski rezultati – kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Asocijacije sportskih legendi i veterana Novog Sada.

Čelnik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković je u prvi plan istakao značaj manifestacije koja populariše sport, s obzirom na činjenicu, kako je naglasio, da je kod nas loše zdvastveno stanje nacije, upravo zbog sve manjeg bavljenja sportom.

Deca nam sede, a mi negujemo tradiciju olimpizma 113 godina i sport radi zdravlja naroda, pa bi te stvari svakako trebalo rešavati sistemski. Uspesi Novaka Đokovića, Ivane Španović... nisu realno stanje sporta u našoj zemlji.Zato sistem može da doprinese da mladi krenu u sport. U Tokiju smo osvojili devet medalja, a u Parizu, za koji pripreme teku po planu, imamo šansu da napravimo nešto spektakularno. Ne bavim se prognozom, ali uz Novaka, Ivanu i njenog trenera Gorana, mogli bismo čak da osvojimo više od devet medalja. Tu su i mlade nade, Adriana Vilagoš i Angelina Topić... – kaže Maljković.

ZA počasne članove Asocijacije imenovani su profesor dr Dejan Madić, rektor Novosadskog univerziteta i akademik, profesor dr Izet Rađo, predsednik Olimpijskog komiteta BiH.

Madić je kao sportista gimnastičkog kluba Vojvodina bio šampion države, reprezentativac Jugoslavije, osvajač medalja na Balkanijadama, uspešan kao sportski pedagog i trofejni trener, a sada je redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Akademik Rađo, redovni je profesor Fakulteta sporta Univerziteta u Sarajevu, sa bogatom karijerom vrhunskog sportiste, nosilac crnog pojasa „šesti dan“ u džudou, trostruki šampion Jugoslavije, vicešampion Evrope sa svojim klubom Železničar...-rekao je Pejčić.


 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024