ZAPANJIO ZAPAD: Svetski šampion video uslove da Rusi odu na Olimpijske igre "Pariz 2024" i uradio - ovo!

Novosti online

10. 12. 2023. u 15:42

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), obelodanivši izuzetno stroge uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine. Ali, nedugo potom desilo se i jedno "istorijsko NE!".

ЗАПАЊИО ЗАПАД: Светски шампион видео услове да Руси оду на Олимпијске игре Париз 2024 и урадио - ово!

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u završnici jesenje ofanzive ukrajinskih snaga snaga, ali i novim prodorima ruskih (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, pred ovaj vikend članovi Izvršnog komiteta MOK-a su postavili nove, zvanične uslove stavljene pred Ruse da bi mogli da se pojave na pomenutom sportskom spektaklu.

A u pitanju su sledeći:

  • Ruski sportisti koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Kada je video ovo, jedna od najvećih zvezda ruskog sporta, plivač Kliment Kolesnjikov, rešio je da odmah javno reaguje. 

U pitanju je sportista koji je čak šest puta bio svetski prvak, šest puta i evropski (uz to, 13 zlatnih evropskih medalja osvojio je na kontinentalnim šampionatima u malim bazenima). Kako ima samo 23 godine, ove pariske Igre trebalo bi da su mu kruna karijere, nakon što je na prethodnim, kao 20-godišnjak, osvojio srebro na 100 metara leđnim stilom i bronzu na 100 metara slobodno.

Pa opet, iako se celog života spremao da baš predstojećeg leta, u punoj snazi, pokaže na najvećoj sceni šta može, odlučio je da na onakav ultimatum ne pristane.

I, dok su u subotu ruski mediji uglavnom osudili onako oštre propise a sportiste iz Ruske Federacije, pitajući se "kome uopšte trebaju takve Igre?", Kliment Kolesnjikov je poručio sledeće:

- Postoje mladi koji su spremni da da ispune ove uslove i za njih ću svakako navijati ako odu na Olimpijske igre. Ali, pod tim uslovima ja tamo da idem ne mogu - rekao je Kolesnjikov.

"Stav pravog patriote", konstatovala je ruska agencija "RIA Novosti".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)