VREMEPLOV BRONZA JE TANKA UTEHA: Rukometaši Jugoslavije 4. februara 2001. u Parizu u meču za treće mesto na SP pobedili Egipat sa 27:17

S. K.

03. 11. 2023. u 10:17

MALO ko je slutio da će bronzana medalja na šampionatu planete, pre 22 godine u Francuskoj, biti poslednja za rukometaše na svetskim prvenstvima. Dragan Škrbić i drugovi su, u nedelju, 4. februara 2001, u prepunoj dvorani "Bersi" u Parizu, u meču za treće mesto na SP, nadigrali Egipat sa 27:17 (11:8). "Plavi" su, tako, uspeli da se nađu na pobedničkom postolju i koliko-toliko uteše se odličjem posle nesrećnog poraza u polufinalu od Švedske - 24:25. "Vikinzi" se na kraju nisu domogli zlata, jer su u finalu bili slabiji od Francuske - 25:28.

ВРЕМЕПЛОВ  БРОНЗА ЈЕ ТАНКА УТЕХА: Рукометаши Југославије 4. фебруара 2001. у Паризу у мечу за треће место на СП победили Египат са 27:17

foto nikola skenedrija

- Posle ovako ubedljive pobede mogu samo da žalim što nismo igrali u finalu. Zaslužili smo da igramo za zlato. Utakmicu smo odigrali sa puno želje i motiva da bismo osvojili bronzu, koja za nas ima najveći sjaj. Draga nam je kao da je zlatna - pričao je posle meča za bronzu legendarni selektor Branislav Pokrajac.

"Plavi" su uspeli nekako da "zaborave" poraz u polufinalu protiv Švedske, kada je Levgen u poslednjoj sekundi ugasio šansu za produžetke - 24:25. O tom duelu sa Šveđanima dugo se pričalo, jer su naši odigrali fenomenalo u drugom poluvremenu kada su 13:19 u jednom trenutku pretvorili u 22:21. Za poraz su naši okrivili makedonske sudije, braću Marjana i Dragana Načevskog, koji su posle šampionata tvrdili da nisu uticali na rezultat.

- Dobro je dok mi neko drži pažnju. Čim ostanem sam, odmah pomislim na Švedsku. Posle dve-tri sekunde suze krenu same od sebe. Plačem kao dete - nikako ni posle osvojene bronze nije mogao da prežali poraz u polufinalu Branko Kokir.

Meč za bronzu privlačio je pažnju i što je na klupi Egipta sedeo čuveni Zoran Živković. Bio je to sudar dve igračke i trenerske legende, Pokrajca i Živkovića. A za naše nije počelo baš najbolje. Posle vođstva od 4:2 usledila je serija Egipćana za 6:4. Srećom, naši su uspeli da preuzmu kontrolu nad utakmicom, najviše zahvaljujući magičnom Škrbiću, Jovanoviću i golmanu Šterbiku.

U drugom poluvremenu naši su dominirali, počeli su da igraju i za publiku, a posle Škrbićevog cepelina za 20:15 bilo je jasno da Egipćani nisu mogli da nađu rešenje za razigrane Jugoslovene.

- U utakmici za treće mesto ne pobeđuje onaj koji je bolji ili spremniji, nego onaj koji se prvi oporavi od poraza u polufinalu. Dali smo sve od sebe, osvojili medalju, ali ne vraćamo se kući zadovoljni - istakao je Škrbić.

Ni Nedeljko Jovanović nije bio impresioniran bronzanom medaljom:

- Zaslužili smo više, ali nismo smeli da dozvolimo da ne osvojimo bronzanu medalju. Osvetlali smo obraz rukometne Jugoslavije.

Zoran Živković, kome je duel sa Jugoslavijom bio poslednji na klupi Egipta, nije bio razočaran zbog četvrtog mesta:

- U prvom poluvremenu smo nekako parirali, ali osetio se veliki umor, tako da ekipa u drugom poluvremenu nije ni igrala. Mi smo prva afrička reprezentacija, ne samo u rukometu koja je učestvovala u polufinalu nekog SP.

Bez obzira na to što kući nisu doneli sjajniju medalju rukometašima je priređen spektakularan doček ispred Starog dvora. Hiljade navijača došle su da pozdrave svoje junake i zahvale im se na odličnim partijama na SP u Francuskoj.

JUGOSLAVIJA - EGIPAT 27:17 (11:8)

DVORANA:"Bersi" u Parizu. Gledalaca: 12.000. Sudije: Lemi i Urlih (Nemačka). Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Egipat 4 (4). Isključenja: Jugoslavija 6, Egipat 4 minuta.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Šterbik, Đurković, Kokir 1, Jovanović 6 (2), Matić 4, Maksić, Lapčević, Golić, Milosavljeviž 4, Lisičić 3, Škrbić 9.

EGIPAT:Gani, El Nagib, Nabil 1, Ragab 2, A. Aval 4 (4), Huseini, Saber, Zaki 2, Egazi 4, H. Avad 2, Al Atar 2, Al Magli.

Milosavljević u idealnom timu

ŽIKICA Milosavljević bio je izabran u timu SP, a društvo su mu pravili: Barufet (Španija), Kokšarov (Rusija), Levgen (Švedska), Kjung Šin Jun (J. Koreja), Zaki (Egipat), B. Žil (Francuska).

Za najboljeg igrača SP proglašen je Šveđanin Levgen.

Put do bronze

Brazil 31:23

Alžir 23:20

Argentina 32:10

Francuska 20:22

Kuvajt 40:14

Island 31:27

Španija 26:24

Švedska 24:25

Egipat 27:17

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove