UČINIĆU SVE DA DEVOJKE OSTVARE SAN: Selektor odbojkašica Đovani Gvideti za "Novosti"

S.Rajić

01. 10. 2023. u 15:00

SAMO je zlatna medalja u mislima. Jedino što je na pameti italijanskom strategu na klupi naše ženske odbojkaške reprezentacije, Đovaniju Gvidetiju (51), i što ima kao zvezdu vodilju, jeste, kako će Srbiji da donese najsjajnije odličje sa Olimpijskih igara u Parizu 2024. (26. jul - 11. avgust).

УЧИНИЋУ СВЕ ДА ДЕВОЈКЕ ОСТВАРЕ САН: Селектор одбојкашица Ђовани Гвидети за Новости

FOTO: OSS

Prva godina Gvidetija na kormilu naše nacionalne selekcije bila je prožeta usponima i padovima. Kada se podvuče crta, osvojena je prošlog meseca srebrna medalja na EP u Belgiji, a obezbeđena je i viza za Grad svetlosti na kvalifikacionom turniru u Kini (Ningbo).

- Zadovoljan sam postignutim rezultatima, ali naravno da ima još prostora za napredak i svestan sam toga - ističe Gvideti za "Novosti" iz Istanbula u telefonskom razgovoru. - Trebalo bi da postanemo još jači tim, kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je zlatna medalja u Parizu. Naravno, ovo je proces i još smo u njemu. Bila je to veoma velika promena kada sam postavljen za selektora Srbije, kako za mene tako i za devojke. Drugačiji stil odbojke, mentalitet, različito od onoga što su navikle u prošlosti. Ponekad se razumemo vrlo brzo, a nekada nam je potrebno vreme da se uklopimo. Svaki trenutak koristili smo da to ispravimo.

Razlog za optimizam, daju mu izadanja odbojkašica na šampionatu Starog kontinenta, kao i na turniru u Kini. Dok je start bio klimav u Ligi nacija, što trener turskog Vakifbanka i priznaje.

- U Ligi nacija nismo imali sreće, protivnici su igrali na visokom nivou i bili su jaki. Isto tako, kalendar nadmetanja nam nije bio naklonjen. U isto vreme, mogu da budem zadovoljan što nismo otišli na završnicu u SAD, jer vreme koje smo proveli na pripremama na Palama koristilo je da se ekipa spremi za EP i kvalifikacije za OI. Uvek sam zadovoljniji kada moji timovi završe sezonu dobro, nego da budu sjajni na početku. Drago mi je da je smo u Kini prikazili našu najbolju odbojku.

Kalendar naredne sezone ne predviđa previše mečeva. Kako je plasman na OI u džepu, kovanje planova će ići lakše.

Bez promena u sastavu

TIM koji je bio na raspolaganju tokom ovog leta, najverovatnije će ostati isti i za dogodine, ukoliko ne bude povreda

- Ne očekujem da ću praviti promene. Zadovoljan sam igračicama koje su nastupale - kaže Gvideti.

- Akcenat će biti na OI. Da se plasiramo u finale i osvojimo zlato. Znam da je to jedino odličje koje Srbiji nedostaje. Devojke su već sada uzbuđene, pošto su prethodnih sezona osvajala sva ostala takmičenja. Biće sjajno za mene i velika čast da vodim takav skup igračica. Motivisane su, i biće mi zadovoljstvo da im pomognem da ostvare san. Naravno, biće tu još kandidata, ali Srbija je u samom vrhu.

Ovo će Gvidetiju biti četvrte OI. Prvi put je bio pomoćnik u selekciji Italije 2000. u Sidneju, a treći put zaredom biće na kormilu reprezentacije (2016. u Riju vodio Holandiju - četvrto mesto, 2021. u Tokiju Tursku - peto mesto).

Učinak: 19 pobeda, 9 poraza

ČAK 28 mečeva odigrale su odbojkašice u rasponu od maja od septembra. Kada se sve sabere, učinak je 19 pobeda i 9 poraza. U Ligi nacija ostvareno je šest trijumfa i isto toliko neuspeha. Na EP jedini izgubljeni meč od devet dogodio se u finalu sa Turskom. Na kvalifikacionom turniru za OI u Kini skor je bio 5-2.

- Nemam lični motiv. Ponosan sam što ću biti deo OI, biću preplavljen emocijama zbog tako velikog nadmetanja. Prvi put ću voditi tim, koji želi i ima ambiciju da osvoji zlato, tako da je to skroz druga perspektiva i za mene - podvlači Gvideti.

BONUS VIDEO: Koreografija "delija" u bojama srpske zastave

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)