SVEDOK ISTORIJE: Preminuo najdugovečniji olimpijac svih vremena, napio se samo jednom u životu i to s dobrim razlogom

Novosti online

09. 02. 2023. u 18:26

NAJDUGOVEČNIJI olimpijac u istoriji Feliks Sijenra preminuo je u 108. godini.

СВЕДОК ИСТОРИЈЕ: Преминуо најдуговечнији олимпијац свих времена, напио се само једном у животу и то с добрим разлогом

Foto: Profimedia

Predstavljao je Urugvaj na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine na takmičenju u jedrenju. Osvojio je tada šesto mesto.

Preminuo je mirno, u snu, samo 20 dana nakon što je proslavio 107. rođendan.

- Skinuo je kapetansku traku i zauvek napustio ovaj brod - napisala je na Tviteru njegova ćerka Magdalena.

Poslednji put je seo u brod kada je proslavio svoj jubilarni 100. rođendan, a destinacija je bila rajsko ostrvo na kome je proveo nekoliko dana sa porodicom.

Sienra je 17. januara ove godine postao najstariji olimpijac u istoriji, kada je po broju godina nadmašio američkog strelca Valtera Volša.

Osim što je ušaou istoriju kao najdugovečniji olimpijac, Feliks je bio i jedan od poslednjih, a možda i poslednji, živi gledalac sa finala prvog Setskog fudbalskog prvenstva u Montevideu! Tada je njegov Urugvaj savladao Argentinu sa 4:2.

- To je bio prvi i poslednji put u životu da sam se napio - prisećao se Feliks.

Posle Sijenrine smrti, titula najstarijeg živog olimpijca prešla je na francusku nekadašnju skakačicu udalj Ivon Šabo-Kurte, koja će u maju ove godine napuniti 103.

Zanimljivo je da je i ona učestvovala na Igrama u Londonu, kada je zauzela osmo mesto u finalu skoka udalj, ali i četiri godine kasnije u Helsinkiju kada je bia 24.

Najstariji živi osvajač medalja na Olimpijskim igrama je trenutno drugi na listi najstarijih živih olimpijaca - Vilhelm Bising, nemački džokej koji je u Helsinkiju osvojio timsko srebro i pojedinačnu bronzu, drugog marta puni 102 godine.

BONUS VIDEO - Publika u hali "Ranko Žeravica" pozdravlja košarkašice Srbije

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?