RAZOČARENJE, PA NADA: Kako Srbija može na Olimpijske igre i kolike su šanse za nokaut fazu Svetskog prvenstva...

Novosti online

20. 01. 2023. u 08:33

Matematika kaže da nisu rukometaši Srbije izgubili šanse da se nađu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Naime, teorija je i dalje uz tim Tonija Đerone uprkos porazu od Norveške (28:31) u prvom kolu druge faze na Svetskom prvenstvu u Katovicama.

РАЗОЧАРЕЊЕ, ПА НАДА: Како Србија може на Олимпијске игре и колике су шансе за нокаут фазу Светског првенства...

FOTO: Tanjug/AP

Rukometaši Srbije mogu da završe takmičenje sa šest bodova, a jedina nada nam je da u krugu sa Nemačkom i Holandijom izborimo drugo mesto u grupi 3 i četvrtfinale. Potrebna su oba trijumfa do kraja, protiv Argentine u subotu i Holandije u ponedeljak. Panceri bi morali da budu poraženi od Holandije i Norveške, što nije nemoguće, s tim da bi Vikinzi u poslednjem kolu protiv tima Alfreda Gislasona mogli da kalkulišu, biraju rivala u nokaut rundi, da li da idu na Španiju ili Francusku.

Dobra stvar je što smo izgubili od Nemačke samo golom razlike (33:34), pa bi i solidna prednost od dva-tri pogotka protiv Holandije mogla da nas odvede među osam najboljih. Sve će biti poznato sutra u drugom kolu. Pod pretpostavkom da dobijemo "gaučose", autsajdera grupe 3, onda navijamo za "lale" protiv Nemaca.

Bitka za Olimpijske igre i dalje je otvorena i realnija za Srbiju. Naime, plasman u četvrtfinale vodi sigurno u kvalifikacije, ali uz malo sreće čak i 11. mesto bi moglo da znači plasman na jedan od tri turnira za Pariz naredne godine.

Šampion sveta ide direktno na Olimpijske igre, dok će selekcije od drugog do sedmog mesta igrati u kvalifikacijama. Pošto je izvesno da će Francuska da bude među osam najboljih na svetu, a "galski petlovi" kao domaćini najvećeg sportskog takmičenja na svetu su sigurni, onda i osmi izvesno ide dalje.

Realno je da Egipat bude u četvrtfinalu, a ako osvoji titulu šampiona Afrike, a favorit je, onda povlači i devetu poziciju za plasman u kvalifikacije. Dalje, šampion Evrope na predstojećem prvenstvu u Nemačkoj sigurno ide u Pariz, pa bi to lako mogla da bude selekcije koja se plasirala na jedno od prvih osam mesta na SP, pa bi to vodilo i 10. reprezentaciju sa ovog SP na najveće sportsko takmičenje na svetu.

Još jedna nada je da Brazil uđe u četvrtfinale, a da bude najbolji na Panameričkom prvenstvu. Onda bi još jedno mesto, čak 11. u Poljskoj i Švedskoj moglo da bude dovoljno za kvalifikacije. Taj scenario je najmanje izvestan, jer će momci u plavo-žutim dresovima teško na jedno od prva dva mesta pored Švedske, Islanda, Portugalije i Mađarske.

Deveto i deseto mesto bi sasvim realno trebalo da budu dovoljna za kvalifikacije za Olimpijske igre, 11. već nije...

Pretpostavka za sve je da Srbija bude treća u grupi 3, što znači da mora da pobedi oba meča do kraja i da čeka rasplet. Ne igra se razigravanje od devete do 12. pozicije. Broj bodova odlučuje redosled na tabeli. Ako su oba tima izjednačena, onda odlučuje gol-razlika. Slovenci i Hrvati imaju najveće izgleda da se nađu na mestima devet i 10.

Poraz od Norveške je bolan, ali i dalje tinja nada. Minimalna, ali postoji motiv da se do kraja „izgine“ i ostvari jedan od ciljeva, šansa za Pariz 2024.

BONUS VIDEO: Pečat najboljeg - Koje rekorde sada juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)