U PORTORIKO PO NOVU TITULU: Užički gimnazijalac Lazar Kostić (16), evropski juniorski šampion u bilijaru, ima nove ambicije

N. JANKOVIĆ

25. 09. 2022. u 18:33

SRBIJA ima evropskog juniorskog prvaka u bilijaru.

У ПОРТОРИКО ПО НОВУ ТИТУЛУ: Ужички гимназијалац Лазар Костић (16), европски јуниорски шампион у билијару, има нове амбиције

Lazar Kostić, Foto Privatna arhiva

Užičanin Lazar Kostić (16), kapiten nacionalnog tima, osvajač je zlata na šampionatu Starog kontinenta u Bugarskoj u disciplini strejt pul, a njegova sledeća stanica je Portoriko, gde će se u novembru nadmetati za svetsku titulu.

Širom sveta popularni sport, 2024. godine na Olimpijskim igrama biće predstavljen kao demonstracioni, kako bi se u godinama koje dolaze ustalio na najznačajnijem sportskom takmičenju.

Bilijar je pre svega misaoni sport, pa ne čudi što je novi šampion Evrope, užički gimnazijalac, i odličan đak.

- Ovim uspehom Lazar je svoje ime upisao u istoriju srpskog bilijara, a nas, njegove sugrađane, učinio veoma srećnim i ponosnim. Zato čestitam Lazaru na ovom, ali i svim dosadašnjim uspesima sa željom da se i sa predstojećih takmičenja vraća sa medaljama - rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević na dočeku sportiste koji sa velikom ljubavlju i ambicijama godinama vredno trenira.

- Grad će pružiti podršku Lazaru i omogućiti mu da se za naredna važna međunarodna takmičenja dobro pripremi. Za to ćemo imati priliku ubrzo, jer se Lazar pobedom na evropskom, direktno plasirao na Svetsko juniorsko prvenstvo, koje se u novembru održava u Portoriku. Svim srcem bićemo uz njega i nadati se novom velikom uspehu.

Punih deset godina traje Lazareva ljubav prema bilijaru, a poslednjih šest obeležila je potpuna posvećenost treninzima i takmičenjima za reprezentaciju i žički klub "Mase".

- Bio je to hobi, a danas je bilijar nešto veoma važno u mom životu. Na prvenstvu Evrope se dešavalo da odigram pet mečeva dnevno, psihički i fizički napor je veliki, to zahteva potpunu koncentraciju koja me je odvela do titule - ističe Lazar. - Ako ostvarim uspeh na juniorskom svetskom prvenstvu, nadam se odlasku na seniorski šampionat sveta, ta titula je moj san.

Trener Ljubiša Vranešević ističe da je ovo najveći uspeh u istoriji kluba i takođe izražava zahvalnost gradu na podršci koju klub dobija za velika takmičenja.

- Bilijar zaista jeste misaona igra, to potvrđuju reči Nikole Tesle. On je rekao da je bilijar najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana je od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečijeg uma i telesne motorike. Uz to, zahteva zdrav sportski život i izuzetnu fizičku kondiciju - naglasio je Vranešević.

Svi ovi kvaliteti sabrali su se u ličnosti užičkog gimnazijalca Lazara Kostića, taman toliko je bilo potrebno da Užice dobije evropskog šampiona i da se njime ponosi.

PORODICA I TRENERI

NA Evropskom prvenstvu u bilijaru u Bugarskoj boje Srbije branili su kapiten Lazar Kostić (16) iz Užica, Luka Bugarski (13) iz Novog Sada, Milenko Madžarević (17) iz Čačka i Dušan Bračika (17) iz Sombora. Pripreme su obavili u Užicu, pod nadzorom trenera Vraneševića i seniorskog reprezentativca Andreje Klasovića.

Za njihove uspehe najviše su "krive" njihove porodice, treneri i drugovi iz tima sa kojima odmeravaju snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!