NOVA ERA "NAJBRŽEG CIRKUSA" Na stazi ŠAkir u Bahreinu počinje 73. sezona Formule 1

Stefan RAJIĆ

20. 03. 2022. u 15:11

VEŽITE se, krećemo! Poprište prve bitke u 73. sezoni Formule 1 biće staza "Šakir" u Bahreinu.

НОВА ЕРА НАЈБРЖЕГ ЦИРКУСА На стази ШАкир у Бахреину почиње 73. сезона Формуле 1

Foto AP

Sa novim šampionom Maksom Ferštapenom na čijem će se bolidu Red Bula ponosno naći broj jedan (prvi put još od 2014), kao i potpuno drugačijim "mašinama", čiji je dizajn značajno izmenjen, ova godina bi mogla biti još zanimljivija nego prethodna.

U sklopu što uzbudljivijeg trkanja "točak uz točak" i više preticanja na samoj stazi, što je bio glavni problem u prethodnim godinama, doneta je najradikalnija promena na bolidima još od 1983. godine. Vraćen je takozvani efekat tla, koji omogućuje bolju aerodinamiku, stvarajući polje niskog pritiska, i praktično "lepi" bolid za asfalt.

Kao integralni deo promena su i novi izgled zadnjeg krila, koji je zaobljen, ali i prednjeg, jer je "nos" pojednostavljen i dodatno spušteniji nego dosad. Bočne ivice pretrpele su "remont", a sve u vidu opstrujavanja vazduha i jače aerodinamike. Tu su i niskoprofilne gume od 18 inča, koje će dodatno uvećati težinu bolida do skoro 800 kilograma. Jedino šestocilindrični hibridni motori ostaju isti, od 1,6 litara sa turbopunjačem.

Inače, tehnička pravila je trebalo da stupe na snagu još prošle godine, ali zbog pandemije korone debituju tek u ovoj sezoni. Zato, zbog dodatnog vremena koje su na raspolaganju imali inženjeri, kao nikada do sada nije bilo drugačijih tumačenja pravilnika, različitih koncepata i dizajna bolida, što znači da se ne može unapred proglasiti favorit, pa će osmogodišnja vladavina Mercedesa u konkurenciji konstruktora biti na "ispitu".

Ferštapen će se ove godine naći u novoj ulozi. Imaće "metu" na leđima, a svi će želeti da skinu sa trona mladog holandskog pilota. Pogotovo, sedmostruki prvak Luis Hamilton, koji se posle gubitka titule u "foto-finišu" lane povukao iz javnosti na dva meseca. A sada je "naoštren" da dođe do rekordne osme titule i obori rekord Mihaela Šumahera.

Upravo Britanac će ove sezone u svom bolidu Mercedesa imati novog klupskog druga, svog sunarodnika, Džordža Rasela, bivšeg šampiona nižih kategorija formule 3 i formule 1, koji je dobio priliku da iskaže potencijal u nemačkom timu. Ekipu je napustio Hamiltonov verni "pomagač" u proteklih pet sezona Valteri Botas. Finac je otišao u redove Alfa Romea, u kojem će imati ulogu mentora jedinom novajliji ovoj sezoni, prvom Kinezu za upravljačem nekog bolida u Formuli 1 - Gvanju Džou. Vilijams je na mesto Rasela angažovao Tajlanđanina Aleksandra Albona, prošlogodišnjeg test-vozača Red Bula.

Ekipa Hasa našla se u epicentru zbivanja zbog situacije u Ukrajini, jer je morala da raskine ugovor sa glavnim finansijerom tima, vlasnikom Kompanije "Uralkali" Rusom Dimitrijem Mazepinom. Istovremeno, američki tim otpustio je njegovog sina Nikitu, iako mu je FIA dozvolila da se takmiči pod neutralnom zastavom. Na njegovo mesto stigao je Danac Kevin Magnusen, koji je u periodu od 2016. do 2020. već vozio za Has.

Ova sezona biće i rekordna što se broja trka tiče. U samo 35 nedelja smeštena su 23 trkačka vikenda. Posle tri godine karavan se vraća na istočni deo planete (Japan, Singapur i Australija), jedina novina je još jedna trka u SAD, u Majamiju, dok je takmičenje u Sočiju (Rusija) izbačeno iz dobro poznatih razloga, a zamena još nije određena. Želja čelnika formule "Liberti medije" bila je da se takmičenje ne poklopi sa fudbalskim prvenstvom u Kataru, stoga je završnica zakazana za 20. novembar u Abu Dabiju. 

KALENDAR 2022.

20. 3. GP Bahrein, Šakir
27. 3. GP S. Arabija, Džeda
10. 4. Australija, Melburn
24. 4. GP Emilija Romanja, Imola
8. 5. GP SAD, Majami
22. 5. GP Španija, Barselona
29. 5. GP Monako, Monte Karlo
12. 6. GP Azerbejdžan, Baku
19. 6. GP Kanada, Montreal
3. 7. GP V. Britanija, Silverston
10. 7. GP Austrija, Špilberg
24. 7. GP Francuska, Pol Rikard
31. 7. GP Mađarska, Hungaroring
28. 8. GP Belgija, Spa Frankošamp
4. 9. GP Holandija, Zandvort
25. 9. Nije određena zamena za Soči
11. 9. GP Italija, Monca
2. 10. GP Singapur, Singapur
9. 10. GP Japan, Suzuka
23. 10. GP SAD, Ostin
30. 10. GP Meksiko, Meksiko Siti
13. 11. GP Brazil, Sao Paulo
20. 11. GP Abu Dabi, Abu Dabi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)