AMERIKANCI I DALJE BEZ ZLATA! Hoće li igre u Pekingu biti prve na kojima sportisti iz SAD neće osovjiti najsjajnije odličje?

Novosti online

08. 02. 2022. u 16:38

PROŠAO je i četvrti takmičarski dan na 24. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu a na čelu liste osvajača medalja pomalo iznenađujuće nalazi se Švedska sa četiri zlata.

АМЕРИКАНЦИ И ДАЉЕ БЕЗ ЗЛАТА! Хоће ли игре у Пекингу бити прве на којима спортисти из САД неће осовјити најсјајније одличје?

FOTO: EPA

Još veće iznenađenje je što sportisti iz SAD još nisu osvojili nijednu zlatnu medalju. Barem jednu zlatnu medalju su osvojili sportisti iz 16 zemalja, a među njima nema nijednog Amerikanca ni Amerikanke, piše Maksbetsport.

Primera radi, malena Slovenija ima već dva zlata i pet medalja ukupno. Amerikanci takođe imaju pet medalja, ali nijednu najvećeg sjaja, samo četiri srebra i bronzu.

Poznato je da su sportistima iz SAD Olimpijske igre veoma važne, kako zimske tako i letnje. Na njima žele da pokažu svoju moć, pa osvoje mnogo medalja. U Kinu je došlo 224 takmičara koji se nadmeću u svih 15 sportova.

Amerikanci su 2002. u Solt Lejk Sitiju osvojili deset zlatnih odličja. Posle toga su na svakim Igrama osvojili po devet. Sada će teško da dođu do te brojke.

Najveću priliku da se okite zlatom u Pekingu, SAD su propustile još pre početka Igara kada su "dozvolile" skijašici slobodnim stilom Ajlin Gu da izabere da se takmiči za Kinu iako je rođena u san Francisku. Ajlin Gu je u utorak osvojila zlato u skijanju slodnim stilom.

Pomenimo na kraju da im je do sada najslabiji rezultat samo jedno zlato, a to im se desilo četiri puta (poslednji 1968. u Grenoblu).

Inače, iako Šveđani vode u broju zlatnih medalja, najviše odličja ukupno imaju sportisti iz Rusije koji su se deset puta peli na podijum, a imaju dva zlata, tri srebra i pet bronzi.

BONUS VIDEO: 38 godina od početka ZOI u Sarajevu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!