U NOVOM SADU 500 TAKMIČARA IZ 29 ZEMALJA: Počelo 20. Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu

S. B.

27. 12. 2021. u 17:36

U NOVOM Sadu danas je počelo jubilarno, 20. po redu Prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, na kojem do 30. decembra u hotelu „Park“ učestvuje 500 takmičara iz 29 zemalja.

У НОВОМ САДУ 500 ТАКМИЧАРА ИЗ 29 ЗЕМАЉА: Почело 20. Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху

pres pokrajinske vlade

Takmičenje, koje se odvija po grupama, odvojeno za dečake i devojčice, uzrasta od osam do 18 godina, otvorio je Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

- Činjenica o broju učesnika govori koliko je šah omiljen među mladima i koliko njegova popularnost raste sa novim generacijama - rekao je Basta i istakao da to što se ova „veličanstvena priredba šaha“, u vreme korone odvija baš kod nas, govori u prilog tome da naš grad, naša pokrajina i država imaju šta da ponude mladim ljudima. - Šahisti su osobe sa izrazitim umnim sposobnostima. Predviđanje, planiranje, brzo učenje i zaključivanje, taktičko i strateško razmišljanje od neprocenjivog su značaja za razvoj ličnosti i postizanje rezultata kako u sportu, tako i u životu.

Basta je najavio da će upravo i zbog tih značajnih osobina i uticaja šaha na mlade, od nemerljivog značaja za razvoj ličnosti, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sledeće godine uvrstiti šah u sportove od posebnog značaja za AP Vojvodinu.

Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije, naglasio je da je naša zemlja i u nekim težim vremenima bila organizator velikih turnira i takmičenja.

- Imamo tradiciju kao šahovska zemlja, a ovo prvenstvo je jedno u nizu takvih, koje je brojem takmičara prevazišlo sva očekivanja. Evropska šahovska unija i federacija znaju da smo sposobni za organizaciju ovakvih takmičenja. Očekujemo od naših takmičara uspehe i medalje i ekipno, i pojedinačno. Ovo je prilika za susret sa vršnjacima, da ukrste koplja i vide gde se trenutno nalaze - rekao je Lazić.

Zoran Stanimirović, predsednik Šahovskog saveza Vojvodine naveo je da se ove godine u Evropi nijedno dečije šahovsko prvenstvo nije igralo uživo za tablama, već uglavnom onlajn, te da je Novi Sad pravi presedan.

- Za naše igrače ovo će biti posebno iskustvo. Deca će imati jake partije i protivnike tako da će time poboljšati igru, steći više nivoe znanja i osvajati medalje - rekao je Stanimirović.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)