ZBOG STRAHA OD TALIBANA: Avganistanski bokseri ostali u Srbiji

Novosti online

06. 12. 2021. u 21:12

REPREZENTACIJA Avganistana u boksu, njihov trener i čelnik saveza Avganistana ostali su u Srbiji po završetku Svetskog prvenstva u Beogradu (24. oktobar - 6. novembar) iz straha da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana po povratku kući.

ЗБОГ СТРАХА ОД ТАЛИБАНА: Авганистански боксери остали у Србији

FOTO: BSS

Oni su trenirali u tajnosti i tako se pripremali za taj turnir.

- Kada je talibanski režim preuzeo vlast u Avganistanu, sve se promenilo. Pod novim režimom, novom vladom, bilo je teško doći na Svetsko prvenstvo - izjavio je Vahidulah Hamedi, generalni sekretar Bokserskog saveza Avganistana.

Avganistanski tim je kontaktirao sa nekoliko stranih ambasada u vezi sa humanitarnim vizama i azilom. Pojedine države Evropske unije su odbile njihov zahtev, ali grupa od 11 članova ne odustaje. Inače, desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobegle su iz zemlje u avgustu otkako su se SAD povukle i talibani preuzeli vlast.

- Talibani ne odobravaju boks zbog čega članovi ekipe imaju male šanse da nastave svoje karijere u Avganistanu - kaže Hamedi.

Bokserski tim je morao da krije planove za učešće na turniru u Beogradu. Oni su prvo dobili vize da uđu u Iran, a zatim su u Teheranu tražili vizu za Srbiju pre nego što im je dozvoljeno da doputuju u Beograd. NJihove vize su od tada istekle, a Hamedi je rekao da su ih prijatelji i porodice upozorili da se ne vraćaju u Avganistan. On je rekao da se nada da će cela ekspedicija uskoro dobiti vize, pošto niko ne želi nelegalno da prelazi granicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)