SRBIJA JE SILA: Vreme je za 10. krunu

S. Krstović

28. 10. 2021. u 10:00

VREME je za desetu srpsku krunu u Ligi šampiona. Da li će Novi Beograd, kao organizator finalnog turnira, Radnički ili Crvena zvezda ostvariti želju svih ljubitelja vaterpola, saznaćemo 2. jula 2022, kada se spušta zavesa na ovogodišnje elitno takmičenje u kojem titulu brani Pro Reko.

СРБИЈА ЈЕ СИЛА: Време је за 10. круну

Foto arhhiva VN

Posle godina tavorenja srpske ekipe su se vratile na evropsku scenu u velikom stilu. Silno ojačani Novi Beograd ne krije nameru da se bori za sve trofeje u ovoj sezoni, srpski šampion Radnički da se stalno dokazuje u evropskoj eliti, a Crvena zvezda da nije slučajno među najboljima na Starom kontinentu. Tako se ponovio podvig iz sezona 2012/2013, kada su u Ligi šampiona igrali Crvena zvezda, koja je na kraju trijumfovala, Partizan i Vojvodina.

U najatraktivnijem takmičenju godinama smo imali velike uspehe. Kada je osmišljen Kup šampiona Partizan je bio dominantan, osvajao je titule, poslednju, sedmu 2011. u Rimu. Sredinom devedesetih godina prošlog veka Bečej je stvorio megatim, slično kao danas Novi Beograd, i 2000. je pokorio Evropu. Crvena zvezda je iz senke, neočekivano 2013. postala vladar Starog kontinenta. Sledeće godine Radnički je u Barseloni u finalu izgubio od Barselonete i tada je počeo sunovrat našeg klupskog vaterpola. Klubovi su jedva preživljavali, igrači odlaze u druge lige, Partizan i Crvena zvezda statirali su u Ligi šampiona. Prošle sezone nismo imali ni učesnika da bi ove godine zahvaljujući Novom Beogradu sve eksplodiralo. Klub sa "11. aprila" je dobio trogodišnju organizaciju F8, kasnije mu se Radnički direktnim plasmanom pridružio u Ligi šampiona, da bi crveno-beli kroz naporne kvalifikacije stigli do elite.

- Mislim da smo zaslužili tako nešto posle drugog zaredom olimpijskog zlata. Ovo možemo da gledamo kao proizvod tog uspeha i da je ovo u stvari samo nastavak onoga što bi trebalo odavno da postoji kod nas. A to je da imamo jaku vaterpolo ligu, da svake godine imamo predstavnike u evropski klupskim takmičenjima i da ponovo osvajamo trofeje - naglašava strateg Novog Beograda Vladimir Vujasinović.

Legendarni kapiten "delfina" ističe da je nemerljiv značaj za naš vaterpolo:

NOVI BEOGRAD NAJZASLUŽNIJI

VLADIMIR Vujasinović ističe da je Novi Beograd najzaslužniji za ovogodišnji bum srpskog klupskog vaterpola:

- Moram da kažem da je sve poteklo iz naše kuće, da zato imamo tri tima u Ligi šampiona, kao i da ćemo mi učestvovati na završnom turniru. Kada je bilo zatišje, kada ni LEN nije znala šta da radi, mi smo iskoristili trenutak da uđemo u taj vakuum koji se desio nenadano, da napravimo tim, da organizujemo F8. Mi smo to uradili još u januaru, pre nego što smo postali olimpijski pobednici drugi put. Tako da moram neskromno da kažem da je ovaj trenutak našeg vaterpola zasluga Novog Beograda.

- Znači i mladima i starijima i klubovima. Kada govorimo o A selekciji, sada će reprezentativci da igraju u zemlji, što ranijih godina nije bio slučaj. Drugo, mladi će brže da stasavaju.

Novi Beograd je napravio megatim, doveo je Mandića, Jakšića, braću Pijetlović, braću Rašović, Drašovića, Grka Vlahopulosa... Ambicije su najviše, a pošto je siguran učesnik F8, teoretski tri pobede su dovoljne za titulu.

Foto arhhiva VN

 

- Teoretski da, ali u sportu prečica ne postoji, moraš da zatvoriš neke stvari, tako da nećemo da kalkulišemo u grupi i želimo da budemo među prve četiri, da u bazenu zaslužimo završni turnir. A na F8, pošto su nokaut utakmice je sve moguće - podvlači Vujasinović.

Trofejni stručnjak se nada da period uigravanje neće dugo da traje kako bi ekipa postala kadra da osvaja trofeje:

- Mi smo jedina zemlja sa tri ekipe. Glupo je reći, ali korona je na neki način poremetila stanje u evropskim klubovima, uticala na budžete. Mi smo iskoristili dobar trenutak za naš vaterpolo u Srbiji i vratili većinu najboljih igrača. Žao mi je što nismo uspeli da vratimo još asova...

Društvo u grupi A Lige šampiona "vukovima" će praviti šampion Radnički. Kragujevčani su posle sloma 2015, od 2016. krenuli od nule, preko Druge lige stigli do trijumfa u Kupu, prvenstvu Srbije, Regionalne lige do Lige šampiona. I strateg Šumadinaca, selektor prvaka sveta do 20 godina Uroš Stevanović smatra da je veliki uspeh za srpski vaterpolo što ima tri kluba u eliti:

- To nije samo nastavak ovog zlatnog leta, već kontinuitet koji postoji nekoliko godina i koje tek treba da daje rezultate ne samo u klupskom, nego i na reprezentativnom značaju.

Učešće Radničkog vidi kao iskorak u razvoju kluba, da su konačno ostvarili želju da igraju u društvu najboljih:

Foto arhhiva VN

 

- Hoćemo da u kontinuitetu igramo Ligu šampiona. Ovo i te kako znači za svakog igrača, jer mi imamo samo trojicu iskusnih, Ćuka, Vrlića i Miličića, tako da bi ostali trebalo da pokažu svoj potencijal. I klubu će značiti u organizacionom smislu.

Poslednji klub koji je igrao finale Lige šampiona bio je Radnički...

- To je jedan drugi klub, mi smo krenuli iz početka 2016. Sigurno je da nije bilo onog Radničkog ne bismo ni mi došli u Kragujevac. Kada se raspao svi su ga napustili, ali mi koji smo ostali doveli smo ga gde je sada.

Kragujevčani svoju grupu zovu "grupom smrti", jer tu su, uz Novi Beograd, i: Ferencvaroš (Ubović), Breša (Lazić), Barseloneta, Olimpijakos (Filipović), splitski Jadran, Dinamo Tbilisi.

- Mislim da svaka ekipa iz naše grupe ima najveće ambicije i to je neprocenjivo iskustvo za sve nas. U svaku utakmicu ulazimo da pobedimo, a koji su nam dometi to ćemo tek videti.

Kalendar je "užasan", jer iduće godine je SP u maju, EP krajem avgusta...

- Toliko je ispunjen da nema prostora za trening, to je ono što nama trenerima zadaje najveću brigu. Ali, to smo hteli - kaže Stevanović.

Stevanović smatra da ove godine nema izrazitog favorita:

- Ima više kandidata za osvajanje titule prvaka Evrope. U našoj grupi sve ekipe, sem Dinamo Tbilisija, imaju visoke ambcije, u drugoj Pro Reko, Jug... A sezona je toliko dugačka, tako da krajem juna, kada se bude igrao F8, teško je predvideti ko će biti u najboljoj formi i osvojiti titulu. Sigurno je samo da ćemo imati kvalitetnih utakmica napretek.

Foto arhhiva VN

 

Najteži put do elite imala je Crvena zvezda. Crveno-beli su morali da prođu tri kruga kvalifikacija da bi izborili plasman u grupu B u kojoj su sa: Pro Rekom, Jugom, Hanoverom, Špandauom (Dedović), Marseljom (Prlainović), Steauom i OSC.

- Momci su imali veliku želju da krunišu rad tokom leta. Ušli smo u 16 najboljih ekipa u Evropi, što je kruna njihovog rada u ovom trenutku. Da li to utiče pozitivno ili negativno može da se gleda sa nekoliko tačaka, s obzirom na to da je ove sezone, zbog SP u maju i EP krajem avgusta, kalendar nabijen, što otežava rad i povećava broj utakmica u kraćem periodu nego ranije. Sve će to biti fizički iscrpljujuće i veoma teško. Jer, u oktobru smo imali 10, u novembru ćemo imati 12 utakmica, što je teško za ekipe koje imaju 16, 17 igrača i ne mogu mnogo da kalkulišu - ističe strateg Zvezde Aleksandar Filipović.

Ipak, raduje to što će svi igrači u jakoj konkurenciji napredovati:

- Mislim da će igračima veoma mnogo značiti igranje u eliti, jer je ovo potpuno druga dimenzija, gde će imati prilike da se sretnu sa vaterpolistima i ekipama najvišeg ranga. Biće to veliko iskustvo, koje će biti značajno za njihovu budućnost.

Nemerljiv je i značaj za srpski vaterpolo.

PIJETLOVIĆ: VAŽNO JE DA SE VRATIMO

DUŠKO Pijetlović je svojvremeno rekao da su 2012. i 2013. bile najbolji recept za veliki uspeh nacionalog tima. Povratkom asova opet smo na dobrom putu.

- Ovo je mnogo bolja situacija nego tada, jer imamo više kvalitetnih klubova. Očekujem da će svi mladi igrači pored iskusnijih da procvetaju i dati u reprezentaciji mnogo više. Većina igrača se vratila iz inostranstva, gde ih je u jednom trenutku bilo više od 100... Veliki je značaj da se vratimo na svetsku klupsku scenu, gde i pripadamo. Uostalom, činjenica je da su nosioci ekipa koje su osvajale trofeje bili baš Srbi. A sada će se boriti za srpsku ekipu - ističe Duško Pijetlović.

- Mislim da smo ulaskom tri ekipe u Ligu šampiona dokazali da se u Srbiji igra najkvalitetniji vaterpolo. Mislim da će značiti svim igračima, a i selektorima da imaju na oku igrače koji će stasavati. Imamo veliki potencijal, što su pokazali juniori i kadeti osvajanjem evropske i svetske krune. A ambicije Crvene zvezde su uvek najveće, jer samo ime nameće najbolje moguće rezultate u datom momentu. Pokušaćemo da izvučemo maksimum, a grupa B nam daje za pravo da verujemo da možemo da izborimo F8. U stvari, jedini problem je kalendar, jer će od fizičke i psihičke spremnosti zavisiti koliko ćemo daleko dogurati - naglašava Filipović.

ZANIMLjIVOSTI

* Andrija Prlainović je sa četiri kluba, Partizanom, Pro Rekom, Crvenom zvezdom i Solnokom, bio prvak Evrope.

* Igor Milanović je kao igrač bio šampion sa ekipom Mladosti i Katalunjom, a kao trener sa Partizanom i Pro Rekom.

* Đorđe Perišić je sa Partizanom osvojio prvih šest titula prvaka Starog kontinenta.

* Pro Reko je najuspešniji sa devet titula. Prate ga Partizan i Mladost sa po sedam, Jug i Špandau sa po četiri...

* Čak šest mađarskih klubova osvajalo je titulu prvaka Evrope: Orvusegeten, Vašaš, Honved, Ujpešt, Solnok i Ferencvaroš.

GRUPA A

NOVI BEOGRAD

RADNIČKI

FERENCVAROŠ

BARSELONETA

OLIMPIJAKOS

JADRAN SPLIT

BREŠA

DINAMO TBILISI

GRUPA B

CRVENA ZVEZDA

PRO REKO

JUG

OSC

MARSELj

ŠPANDAU 04

HANOVER

STEAUA

HANOVER

PREKID KRAJEM MARTA

ZBOG SP od 15. do 30. maja u Fukuoki sva takmičenja, pa i Liga šampiona, prekidaju se krajem marta. Na F8 od 30. juna do 2. jula u Beogradu osim Novog Beograda igraće tri najbolje ekipe iz grupe A i četiri iz grupe B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)